İran İslam Cumhuriyeti Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, Irak Kürt bölgesinde halk oylaması yapılmasının cazip görünmesine rağmen Kürtlerin inzivaya itilmesine ve onlara baskıların artmasına ve Kürt bölgesi ile Irak’ın zayıflamasına sebep olacağını söyledi.

Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Kesret Resul ve yanındaki heyet Şemhani ile Tahran’da görüştü.

Şemhani görüşmede IŞİD’e zafer ve Musul’un kurtuluşunu birlik içinde bir Irak ve ülkenin bölünmesi için yabancı komploların zafer müjdecisi olduğunu söyledi.

Şemhani, “Güvenlik içinde, istikrarlı ve birlik içinde bir Irak, kalıcı güvenliğin, sebat ve ilerlemenin teminatıdır ve Irak’ın hayrını isteyen ülkeler buna destek vermeliler’’ dedi.

Ayrılık için halk oylamasının Irak öncelikleri, halkın gerçek ihtiyaçları ile örtüşmediğini vurgulayan Şemhani, “Bazı bölge ve bölge dışı ülkelerin istediği Irak ve Batı Asya’daki büyük ülkelerin zayıflatılmasıdır. Bu konuda uyanık olunmalı ve mili menfaatler ve İslam menfaatlerini gözeterek Büyük Ortadoğu gibi ithal planların uygulanmasına izin vermemeliyiz’’ dedi.

Şemhani, İran’ın tüm Iraklı guruplar ve halkı için ekonomik gelişme ve refah arzuladığını ve bunun gerçekleşmesinin de terörist gurupların gelişmesinde önemli engel olduğunu söyledi.

CEVAP VER