Artık Kıbrıs’a özgü üçüncü bir endemik kuş türü var! Bu minicik baykuş türünün adı Kıbrıs İshakkuşu (Otus cyprius)! Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği KUŞKOR Kuş Halkalama Programı tarafından elde edilen veriler de dahil, bu konuda yapılan yayınların yeniden değerlendirilmesiyle ortaya çıkan sonuçlara dayanarak, Uluslararası Kuşları Koruma Konseyi (Birdlife International) bu yeni türü resmi olarak tanıdığını bildirdi. Bu demek oluyor ki; Kıbrıs İshakkuşu dünyada tek!

Aslında adada yaşayan diğer iki endemik kuş türünden dolayı Kıbrıs zaten Avrupa’daki tek Endemik Kuş Alanı. Endemik baykuş türünün de eklenmesiyle bu özellik daha da pekişmiş oldu.

Uluslararası Kuşları Koruma Konseyi’nin bu türü resmi olarak tanıması tabi ki adaya özgü bu güzelim baykuş türünün; Kıbrıs İshakkuşu’nun, yaşam alanlarının özenle korunması gerektiğini ortaya koyuyor. Ama bununla da kalmıyor, aynı zamanda ülkeyi ekoturizm açısından daha gözde bir yer haline getiriyor.

Şüphesiz, bu haberi duyan birçok kuş meraklısı adanın endemik kuşlarını görmek üzere KKTC’yi ziyaret etmeye can atacak… (Fotoğraf: Olkan Ergüler)

CEVAP VER