İsviçreli uçak imalatçısı Pilatus, bazı uçak bileşenlerini Kazablanka’daki yeni fabrikasında üretecek olan Belçikalı havacılık şirketi Sabca ile yaptığı anlaşma kapsamında Fas’ta üretilecek ilk PC-12 bileşenlerini bu yılın sonunda teslim almayı planlıyor.

Pilatus, Ağustos 2021’de Belçika’nın yanı sıra Fas’ta da faaliyet gösteren Sabca ile PC-12 gövde, kanat ve elektrik tesisatı dâhil uçuş kontrollerinin imalatını kapsayan bir anlaşma imzalamıştı.

Bileşenleri, İsviçre’nin Stans kentindeki Pilatus son montaj hattına teslim edecek olan Sabca, Kazablanka’da üretilen ilk gövde ve kanat yapısını 2022’nin sonuna kadar teslim etmeyi planlıyor. 19 milyon dolardan fazla yatırımın yapıldığı, Nouaceur bölgesindeki PC-12 uçak bileşenlerinin montaj hattını barındıracak 16 bin metrekarelik yeni fabrika başlangıçta 100 kişilik istihdam sağlayacak.

Şirketin metalik ve kompozit uçak bileşenlerindeki geçmişine dikkat çeken Sabca CEO’su Thibauld Jongen, anlaşmanın Pilatus ve Sabca arasındaki işbirliğinin başlangıcını işaretlediğini belirterek, “Pilatus’un bu seçimi, bilgi birikimimizin ve bölgenin rekabetçiliğinin altını çiziyor.” dedi.

Bu arada Fas Krallığı Sanayi, Ticaret, Yeşil ve Dijital Ekonomi Bakanı Moulay Hafid Elalamy, ortaklığı Fas’taki havacılık ekosistemini ilerletmede büyük bir adım olarak nitelendirdi. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER