Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400’lerin ilk partisinin Ankara’ya ulaşması dış basında da geniş yer buldu. ABD’de haber kanalları gelişmeyi “son dakika” olarak duyururken Türkiye’nin bu kararı canlı yayında değerlendirildi.

Amerikan televizyon kanalı CNN, konuyu mercek altına aldı.  Moskova’dan yapılan canlı bağlantılarla Türkiye’nin S-400 alımını değerlendiren Amerikalılar, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin günden güne iyiye gittiğine vurgu yaptı. CNN’nin Moskova muhabiri, Matthew Chance, Türkiye’nin Amerika’nın uyarılarını dinlemeyerek bu adımı attığını söyledi.

El’Cezire ise konuya ilişkin haberinde Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, ABD ile yeni bir gerilime neden olması beklenen füze sistemlerinin Ankara yakınlarındaki üsse ulaştığını bildirdi.

New York Times ise Türkiye  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ABD’nin uyarılarına rağmen, Rusya’nın en gelişmiş uçaksavar silahı S-400 sistemini satın alma konusundaki kararlılığında ısrar ettiğini yazdı.

AFP bugün ilk kısmı gerçekleşen teslimatın Washington-Türkiye hattında muhtemelen bir gerginlik yaşanmasına sebep olacağını vurguladı ve ABD’nin Ankara’yı yaptırım ile tehdit ettiği hatırlattı.

Rus yayın organı Sputnik ise teslimatı duyurduğu haberinde Washington’un Ankara’yı S-400’leri teslim alma konusunda yaptırımlarla tehdit ettiğini ve ABD’nin Türk Hava Kuvvetlerinin F-35 savaş uçaklarının teslimatından vazgeçmekle şantaj yaptığını vurguladı.

Suudi Arabistan yayın organı Al Arabia, Türkiye’nin S-400 alımından dolayı Amerika’nın, sert yaptırımlarda bulunacağını fakat Türkiye’nin asla pes etmediğini ifade etti.

İsrail kaynaklı Hareetz sitesi, Türkiye’nin Rus sistemini satın almasının, Türkiye ile NATO müttefiki ABD arasında bir gerilim kaynağı olacağını öne sürdü. (ParsToday)

CEVAP VER