Ukrayna’da imal edilen ve dünyanın en büyük ikinci kargo uçağı unvanını elinde bulunduran Antonov AN-124 Ruslan’ın başarısını sürdürebilecek çok ağır sınıf kargo uçağı geliştirme çalışmalarına devam eden Rus araştırmacılar ‘Slon’ (Fil) adı verilen dev uçağın ölçekli bir modelini oluşturdular.

Moskova Merkez Aerohidrodinamik Enstitüsü tarafından geliştirilen ve rüzgar tüneli testlerinde kullanılacak olan uçak modeli 1,63 mt uzunluğa ve 1,75 mt kanat açıklığına sahip.

Esas olarak alüminyum alaşımların kullanıldığı, yük taşıma elemanlarının ise çelikten üretildiği uçak modelinin ağırlığı yaklaşık 120 kg olacak.

4 motorlu konsept uçağı iki yıl önce tanıtan enstitü, maksimum 180 ton yük taşıma kapasitesiyle 4 bin 900 km menzile sahip olacak uçağın 150 ton yükle 7 bin kilometre mesafe katedebileceğini duyurmuştu.

Slon (Fil),  Irkut MC-21 sivil yolcu uçağı için geliştirilen PD-14 motorlarının yüksek itme versiyonu olan PD-35 motorlarıyla desteklenecek şekilde tasarlandı.

KANAT TASARIMI ZAMAN ALDI

Ölçekli model, çıkarılabilir kanat uçlarına ve kuyruk kısmında çıkarılabilir yatay-dikey stabilizeye sahip olacak.

Seyir halindeki yüksek aerodinamik özellikleri sağlamak için çok fazla çaba sarfettiklerini belirten Teknolojik bölüm başkan yardımcısı Andrei Sidorov, en çok zamanı karmaşık bir mekânsal yapıya sahip olan kanatlar üzerinde çalışırken harcadıklarını söyledi.

Burun şeklinin değiştirilmesi, kuyruk, kanat uçları ve iniş takımı kapakları da dahil olmak üzere, modelin çeşitli şekillerde test edilmesini sağlayan dönüştürülebilir bir dizi aerodinamik düzene sahip olduğunu söyleyen Andrei Sidorov, modelin kalkış ve iniş açılarını analiz etmek için 2020 yılında iki ayrı rüzgar tünelinin kullanılacağını belirtti. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER