Pera Film, Dünya Kadınlar Günü kapsamında Mart ayı boyunca gerçekleştirdiği programlara bir yenisini ekliyor. Seagull Films iş birliğiyle hazırlanan Rus Sinemasında Kadınlar programı, 20. yüzyıl ve günümüz Rus sinemasında kamera önü ve arkasında kadınların rol aldığı yapımlardan bir seçki sunuyor.

Pera Film’in Rus Sinemasında Kadınlar programı, kadın yönetmenlerin imzasını taşıyan Kanatlar, Bayır, Akortçu, Evcil Hayvanlarla Seyahat ve Ben Hariç Herkes Ölsün’ün yanı sıra çalkantılı zamanlardan geçen güçlü kadınları tasvir eden Leylekler Uçarken ve Aşk Gözyaşlarına İnanmıyor’u izleyiciyle buluşturuyor.

60’lı ve 70’li yıllarda Sovyet sinemasının ikonlarından Larisa Shepitko’nun yönetmenliğindeki Kanatlar, bir okul müdiresi olarak inzivaya çekilmiş bir kadın savaş pilotunun samimi portresini çizerken, Bayır, savaş döneminde geçen bir ihanet ve kahramanlık hikâyesini anlatıyor. Leylekler Uçarken, Tatiana Samoilova’nın canlandırdığı, tüm ailesini kaybettiği hava bombardımanının getirdiği travmatik ve yıkıcı deneyimlerle sarsılan, güçlü ve sağduyulu Veronica’ya odaklanırken, Vladimir Menshov’un filmi Aşk Gözyaşlarına İnanmıyor, Moskova gibi büyük ve kişiliksiz bir şehirde hayata tutunmaya çalışan üç kadının dramını konu ediniyor.

Yönetmenliğini Kira Muratova’nın yaptığı Akortçu, zeki ama beş parasız müzik öğrencisi ve piyano akortçusu Andrey’in, aşık olduğu kadının alıştığı lüks yaşamı sürdürebilmesi için suça yönelişini anlatıyor. Muratova filmlerinden hatırlayacağınız oyuncu Vera Storozheva’nın, bir yönetmen olarak yeteneklerini sergilediği Evcil Hayvanlarla Seyahat, feminist sinemanın önemli örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Genç yönetmen Valeriya Gay Germanika’nın ilk filmi Ben Hariç Herkes Ölsün, günümüz Rusya’sındaki genç kadınların isyankar bir portresini çiziyor.

The Tuner
Wings
Travelling with pets
The Cranes Are Flying
Everybody Dies But Me
Ascent-Yönetmen Larisa Shepitko

CEVAP VER