İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Kongre’de İran’a uygulanan yeni ambargolara karşılık gerekli yanıtın verileceğini söyledi.

Bakanlar Kurulu toplantısında açıklamada bulunan Ruhani, ABD’nin İran İslam Cumhuriyeti ve İran milleti aleyhindeki düşmanlıklara işaretle, “Bizim halkımız bu düşmanlıkları biliyor ve onlara alışıklar ve onlara karşı çıkmanın yollarını da iyi biliyorlar’’ dedi.

İran’ın son 40 yılda her gün ambargo ve baskılarla karşı karşıya olduğunu ifade eden Ruhani, “Biz Kongre başkanının İran milletini serkeş hitap ettiği günleri unutmadık. ABD’nin düşmanlığı sadece İslam Cumhuriyeti ile değildir, onlar için İran milletinin direnişi, dayanması ve örnek olması kabul edilemezdir ve onlar hassas bir bölgede bir ülkenin bu kadar etkili ve bağımsız olmasını kaldıramıyorlar’’ dedi.

Bu ambargoların İran milletine etki etmeyeceğini söyleyen Ruhani, “İran’ın politikaları İslam’a ve halkın oylarına dayalı, bağımsız politikalardır ve halkın oyu ve görüşü temel alınmaktadır ve bütün seçimlerde halkın ne kadar geleceği ile ilgilendiğini göstermektedir’’ dedi.

Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) sonrası ABD’nin yeni ambargolar uygulamakta bağlandığını ifade eden Ruhani, KOEP öncesi ABD’nin türlü bahanelerle ambargo uyguladığını ve bunların da uluslararası boyuta taşıdığını belirtti.

Kongre tarafında kanunlaşan ambargoların aslında eski ambargoların tekrarı olduğunu ifade eden Ruhani, “Bu ABD’nin ambargo silahının eskiye nazaran keskinliğini kaybettiğini gösteriyor’’ dedi.

Ruhani, “Eğer düşman taahhütlerinin bir kısmını çiğnediyse bizde bir kısmını çiğneriz, eğer tamamını çiğnediyse biz de tamamını çiğneriz’’ dedi.

Kuran’ı Kerim’de İslam ülkeleri ve Müslümanların güçlenmesi ile ilgili bazı ayetleri hatırlatan Cumhurbaşkanı Ruhani, “Biz her zaman savunma gücümüzü güçlendirmeliyiz ve bu yolda tüm savunma silahlarımızı diğerlerinin görüşüne bakmaksızın güçlendireceğiz ve yolumuzdan vazgeçmeyeceğiz’’ dedi.

Tüm silahlı kuvvetlerin büyük İran milleti tarafından desteklendiğini ifade eden Ruhani, bunların düşman karşısında önleyici güçler olduklarını söyledi.

İran’ın Kongre’nin yaptıkları karşısında gereken tepkiye göstereceğini söyleyen Ruhani, “İlk adım olarak İslami Şura Meclisi bu yönde kendi adımını atacaktır ve gerekli diğer adımları da ülkemizin güçlenmesi ve maslahatı için atacağız ve onların ambargolarına aldırış etmeden yolumuza devam edeceğiz’’ dedi.

ABD’nin yaklaşık 40 yıldır İran aleyhine ambargo, baskı, tahrik ve diğer ülkeleri kışkırtma politikası uyguladığını ve her aşamada yenildiğini ifade eden Ruhani, “ABD, sürekli İran milleti ile karşı karşıya gelirken yenilgilerinden ders almalı. Eğer ABD bu hassas bölgede istikrar ve emniyet istiyorsa ve eğer bu bölgenin suyollarının dünya için güvenli olmasını istiyorsa bu politikaları bırakmalı ve İran nizamı, Rehberi, Hükümeti ve milletinin bu komplolardan etkilenmeyeceğini ve kendi yoluna devam edeceğini bilmeli’’ dedi.

 

CEVAP VER