İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran’ın terörizmle mücadele, Irak’ın toprak bütünlüğünün, birlik ve beraberliğinin korunması için her zaman Irak devleti ve milletinin yanında olacağını söyledi.

Tahran’da temaslarda bulunan Irak Başbakanı Haydar El İbadi ile görüşen Ruhani, iki ülkenin ekonomik, ticaret, yatırım, bilim ve teknoloji alanlarında ilişkilerini geliştirebileceklerini söyledi.

Irak’ın güvenlik ve iç sorunlarından çıkmak üzere olduğunu ifade eden Ruhani, “Irak’ın yeniden imarı, ilişkilerinin gelişmesi ve bölgesel ilişkileri yönünde çaba sarf edilmeli, İran tüm gücü ile Irak’ın yeniden imarı konusunda Irak halkı ve devletinin yanında olmaya hazırdır’’ dedi.

Irak ordusu ve halkının birlik ve fedakarlıklarla terörist guruplar özellikle IŞİD’e karşı zafer kazanmayı başardıklarını ifade eden Ruhani, Irak merkezi yönetiminin Kürt Bölgesi konusunda tedbirli yaklaşımının takdire şayan olduğunu belirterek, “Terörizm ve parçalanmalara karşı mücadele Irak’ta devam edilmeli ve Tahran, Irak merkezi yönetimiyle ilişkilerini geliştirmek istiyor’’ dedi.

İran’ın tüm bölge ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmeyi istediğini ifade eden Ruhani, ikili ve çoklu ilişkilerin artmasının bölge halkının yararına olacağını söyledi.

İran ve Irak’ın samimi ilişkileri ve istişarelerinin bölgesel ilişkilerin gelişmesinde önem taşıdığını ifade eden Ruhani, “İran hiçbir zaman bölgede sulta peşinde olmamıştır. Belki güvenliğin destekçisi ve terörizmle mücadelede ön cephede olmuştur. Bugün de biz bölge ülkeleri arasında ihtilaf ve gerginlik için bir neden görmemekteyiz’’ dedi.

Bölgesel krizler özellikle Yemen krizinin çözümünün önemli olduğunu ifade eden Ruhani, sorunların çözümü ile bölgede gelişmelere şahit olunması temennisinde bulundu.

İbadi de İran ve Irak’ın güçlü ilişkilere sahip olduklarını ve bu ilişkilerin gelişmesi yönünde çaba harcanması gerektiğini söyledi.

CEVAP VER