Dünya Hava Sporları Federasyonu (FAI) tarafından İspanya’da düzenlenen “Hassas Uçuş Dünya Şampiyonası” Polonyalı pilotların üstünlüğüyle sona erdi.

Genel havacılık sporları arasında yer alan “Hassas Uçuş Dünya Şampiyonası” (24th FAI World Precision Flying Championship) 10-16 Haziran 2019 tarihleri arasında Castellón, İspanya’da gerçekleştirildi.

12 ülkeden 52 pilotun katıldığı yarışmada ilk üç sırayı ve takım birinciliğini Polonyalı sporcular elde etti.

Genel Klasman Sonuçları:

1- Michal Wieczorek (Polonya) Cessna 152 (SP-KWW)

2- Krzysztof Wieczorek (Polonya) Cessna 152 (SP-KWW)

3- Marcin Skalik (Polonya) Cessna 152 (SP-AKO)

Takım halinde:

1- Polonya

2- Çekya

3- Fransa

UÇUŞ PLANLAMASI GELENEKSEL YÖNTEMLE YAPILIYOR

Tek pilotla yapılan hassas uçuş sporu (precision flying); “uçuş planlama”, “uçuş” ve “iniş” olmak üzere üç bölümden oluşuyor.

-Uçuş planlama aşamasında; pilotlar rotadaki her bir bacağın mesafesini, yer hızını, süresini ve yönünü sabit bir hava hızına ve belirli bir rüzgâr faktörüne dayanarak hesaplıyor.  Havacılık veya bilimsel hesap makinelerine izin verilmeyen planlama aşamasında pilotların geleneksel “Whiz Wheel” hesaplama cetvelini kullanma zorunluluğu bulunuyor.

-Uçuş aşamasında; belirlenmiş bir rota boyunca uçan pilotların güzergâh üzerindeki belirli yerleri fotoğraflaması ve harita üzerinde işaretlemesi gerekiyor.

-İniş aşamasında ise pilotların rüzgâr altı (downwind) 1000 fit irtifadan başlayan dört iniş yapması gerekiyor. İkisi süzülme (biri flapsız) ikisi de motorlu yaklaşma ile yapılan hassas inişlerde pilotlar pist üzerindeki 2 metrelik boyalı bir şeride iniyor. Şeridin ilerisine veya gerisine inilen her bir mesafe için ceza puanı veriliyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER