Aydınlı iş Adamı, Kaltun Madencilik Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Tuncer’in develeri, törenle havutlanarak sezona hazırlandı.

Develere havut giydirme töreni, Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinden deve güreşi sevenleri buluşturdu. Şenlik havasında yapılan törende, deve güreşlerinin yapıldığı 8 ilden deve güreşi severler bir araya geldi.

İş Adamı Kamil Tuncer’in benzin istasyonunda davullu zurnalı törenle, pehlivan develer kış boyunca üşümemeleri için üzerilerinde taşıyacakları havutlar ile süslendi. Törene Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu Başkanı Aytekin Kaya ile Onursal Başkan Metin Çetin de katıldı. Tören, uydudan yayın yapan Rumeli TV tarafından canlı yayınlandı.

18 DEVESİ VAR
Kendisine ait 18 devesi bulunan ve bu sezon 10 devesiyle Aydın ve çevre illerdeki müsabakalara katılacak olan Kamil Tuncer, “Deve güreşi atalarımızdan gelen bir gelenek. Bu geleneğe sahip çıkmaya çalışıyorum. Güreşlerin öncesinde geleneksel törenle develerimize havutlarını giydirdik” dedi.

“GÜREŞLER YAPILMASA BU DEVELER ÖLÜR”
Develere olan merakının çocukluk yıllarına dayandığını ifade eden Tuncer, “Deve güreşlerinde hayvanların zarar görmesi mümkün değil. Erkek develer kış döneminde kızışır. Güreş müsabakaları da bu yüzden soğuk aylarda yapılır. Güreşler yapılmasa bu develer ölür. Bu havutlar yük taşımak için değil, güreş müsabakaları için yapılıyor. Artık develerle yük taşınması söz konusu değil. Bu hayvanlar yalnızca güreş müsabakalarında boy gösteriyor” diye konuştu. Kasım ve mart ayları boyunca yapılan deve güreşleri, iç turizme önemli canlılık getiriyor. (Ses Gazetesi)

 

CEVAP VER