Güney Afrikalı Pegasus Universal Aerospace’in dikey kalkış ve iniş iş jeti (VBJ) Cenevre’de görücüye çıkıyor. Kompozit uçağın 1/8 ölçekli maketi Avrupa’nın en büyük iş jeti fuarı EBACE’de bu ay halka tanıtılacak.

8 yolcu kapasiteli uçağın tam ölçekli ilk prototipinin (test uçağı) 2020 yılı ortalarında test uçuşlarına başlaması planlanıyor.

Pretoria merkezli şirketin bir helikopterin kalkış ve iniş performansıyla hafif bir jet inşa etme fikrinden yola çıkarak geliştirdiği “VBJ” projesi kıvrımlı dihedral kanatlara ve x-tail kuyruk sistemine sahip.

2026 YILINDA HİZMETE GİRECEK

İki adet GE Aviation CT7-8 turboşaft motora entegre edilen dişli kutuları, bilgisayar sistemi tarafından yönetilen kanat içi kaldırma fanlarıyla arka itme fanlarını hareket ettiriyor.

Standart bir pist kalkışında ortalama menzili 4.400km veya dikey kalkış ve iniş modunu kullanırken 2.130 km aralığında olacağı tahmin edilen VBJ’nin seyir hızı 430kt (800km/saat) olması bekleniyor.

Pegasus, “VBJ”nin 2024 ile 2026 yılları arasında sertifikasyon sürecini tamamlamasının ardından hizmete girmesini hedefliyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER