CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Arkadaşlarımız çalışıyor, gerekli diplomatik girişimleri başlattılar, ilk fırsatta CHP’li yerel yönetimlerin insani yardımlarını bölgeye ulaştırmak, soruna dikkat çekmek için Filistin’e gideceğiz.” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde şehit düşen Piyade Üsteğmen Abdullah Köse ile bazı illerde yaşanan sel felaketlerinde yaşamını yitiren vatandaşlara başsağlığı diledi.

İktidarın, sel felaketlerini iklim krizine bağladığını dile getiren Özel, “Bütün dünya dirençli kentlerden bahsediyor. Sel, deprem, afet olacak ama siz hazırlığınızı yapacaksınız. Dirençli kentler için iktidarın hazırlık yapması gerekiyor. Kastamonu’da, Sinop’ta, Giresun’da, Şanlıurfa’da yakın geçmişte ölümlü sel felaketleri yaşandı. O günden bugüne hiçbir şey değişmiyorsa, ‘iklim krizi var, biz ne yapalım?’ diyemezsiniz.” ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin CHP’ye geçtiği dönemden itibaren altyapı yatırımlarına büyük ağırlık verdiğini anlatan Özel, pandemi döneminde başlatılan bu yatırımların meyvesini almaya başladıklarını; geçen hafta sonu İstanbul’daki sağanak yağışlarda daha önceki görüntülerin yaşanmadığını belirtti. Hafta sonu İstanbul’da metrekareye 30 ila 50 kilogram yağış düştüğünü aktaran Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Pandemide sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte İSKİ’de aldığımız bir sunumu dün gibi hatırlıyorum. Dediler ki ‘zaten bir büyük planımız vardı ancak pandemide trafiğin de olmamasını avantaja çevirerek İstanbul’da bir şeyler yaptık. Göreceksiniz bir daha sel, bir daha bu kadar yağışta böylesi görüntüler olmayacak.’ Ve o günden sonra ilk büyük sınav bu hafta sonuydu. Öyle görüntüler görmedik. Esenyurt’ta, Kadıköy’de, Kartal’da, Beyoğlu’nda, Sarıyer’de, Beşiktaş’ta, Avcılar’da, Zeytinburnu ve Fatih’te, 120 noktada kronikleşmiş su baskın alanlarındaki sorun çözüldü, bu hafta sonunu sorunsuz atlattık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu yatırımlara 40 milyar lira harcadı.”

Özel, hafta sonu bir heyetle Bosna Hersek’e gideceklerini ve 25 Kasım’da kutlanacak Devlet Günü törenlerine katılacaklarını söyledi.

Bosna Hersek’in çok büyük acılar yaşadığını; 1995’te Srebrenitsa’da tüm dünyanın gözü önünde katliam ve soykırım yaşandığını aktaran Özel, o tarihlerde dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın dünyanın dikkatini çekmek için Bosna Hersek’e gittiğini hatırlattı. O süreçte CHP’nin ve Türkiye’nin olması gereken yerde olduğunun altını çizen Özel, “Zulme karşı durduk ve Avrupa’nın, dünyanın, soykırımı işleyene ve mağdura göre değerlendiren tutumunun karşısında durduk, şimdi İsrail-Filistin meselesinde olduğu gibi.” diye konuştu.

– “Soruna dikkat çekmek için Filistin’e gideceğiz”

İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarının sürdüğüne dikkati çeken Özel, “Filistin’de olaylar aslında Filistin halkına da en büyük zararı veren Hamas’ın bir gece yarısı sivillere yönelik roket saldırılarıyla, bir takım uçan hava araçlarıyla sınırı aşmasıyla başladı. Bunu fırsata çeviren İsrail hükümeti, Hamas ile mücadele adı altında Filistin’e inanılmaz bir saldırıya, adeta bir soykırıma girişti. O günden bugüne 13 bin 300 Filistinli hayatını kaybetti. Bunun yüzde 70’i çocuklar ve kadınlardan oluşuyor. Öldürülen çocukların sayısı 4 bin 600’e ulaştı.” değerlendirmesinde bulundu.

Bu kadar büyük bir zulmün karşısında dünyanın güçlülerinin sessizliğe büründüğünün altını çizen Özel, şöyle devam etti:

“1995’te de sustular, Srebrenitsa için yıllar sonra ‘savaş suçu’ dediler, yargılanmalara destek verdiler. Bugün yapılması gereken, yarın timsah gözyaşları dökmek yerine, Filistin’deki çocuklara ve Filistin’e sahip çıkmaktır, bu mezalime ‘dur’ demektir. CHP olarak bundan sonraki süreçle ilgili dünyadaki sosyal demokrat sosyalist liderlere sesleniyoruz; biz Sosyalist Enternasyonal’in üyesiyiz. Bundan sonra Sosyalist Enternasyonal’de, CHP, genel başkan düzeyinde temsil edilecek. Her toplantıya bizzat katılacağım. O toplantılarda elbette ki dünyadaki solu, sosyal demokrasiyi, sosyalist partilerle ilişkilerimizi konuşacağız ama Türkiye’nin haklı davalarını, dünyanın gözünü yumduğu meselelerde akrabalarımızla konuşmaktan geri kalmayacağız.”

Özel, Sosyalist Enternasyonal üyesi tüm devletler ile bütün sol sosyal demokrat partilerin liderlerine mektup yazarak, Filistin’deki katliamın durdurulması, ateşkesin sağlanması ve bölgeye barış ve huzurun gelmesi için gayret göstermelerini beklediklerini ilettiklerini aktararak, “Bundan sonra etkin olarak bu girişimleri sürdürmeye devam edeceğiz. Arkadaşlarımız çalışıyor, gerekli diplomatik girişimleri başlattılar, ilk fırsatta CHP’li yerel yönetimlerin insani yardımlarını bölgeye ulaştırmak, soruna dikkat çekmek için Filistin’e gideceğiz. Bunun için girişimlerde bulunuyoruz.” dedi.

– “500 saat de olsa bu mücadelemiz orada sürecek”

Özel, geçen hafta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine giderek bir dizi ziyaretlerde bulunduğunu ve görüşmeler yaptığını anlattı.

Eski Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın anıt mezar düzenlemesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla yapılacak çalışmanın, Türkiye’den gelen bir takım baskılar nedeniyle KKTC tarafından ötelendiğini öne süren Özel, konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

Özel, ayrıca Kıbrıs gazilerine şeref aylığı sorunu konusunda ayrımcılık yapıldığını iddia ederek, sorunun çözümü için Meclis’teki tüm siyasi partilere açık davette bulunduğunu söyledi.

Genel Başkan Özel, Yargıtayın, Anayasa Mahkemesinin Can Atalay ile ilgili verdiği hak ihlali kararına uymamasına tepki göstermek amacıyla 9 Kasım’da CHP Grubu olarak başlattıkları TBMM Genel Kurul Salonu’nu terk etmeme eylemini sürdürdüklerini hatırlattı. Meselenin “bir devlet krizi olduğunu” savunan Özel, şunları kaydetti:

“Mesele, ‘Anayasa’nın bir sayfasını tanımayayım, ses çıkmazsa öbür sayfasını da tanımam’ deyip yarın Meclisi de tanımamanın, ülkede anayasasız bir düzeni dayatmanın, belki yarın seçimleri yapmamaya falan kalkışmanın hesabı içinde olan bir darbe girişimine direnip direnmeme meselesidir. O yüzden CHP, Recep Tayyip Erdoğan’ın başına geçtiği darbe girişimine direnmeye karar verdi. Grubumuz ilk günden itibaren toplandı ve şu an tam 280 saat oldu, Genel Kurul Salonu’nu boşaltmadık. Nöbetçi arkadaşlarımız orada adalet oturumu yapıyorlar. İkinci bir karara, eylemimizi farklı bir boyuta taşıyana kadar, grubumuz toplanıp ayrı bir karar alana kadar 280 değil 500 saat de olsa bu mücadelemiz orada sürecek.”

Özel, DİSK’in İstanbul’dan Ankara’ya gerçekleştirdiği “gelirde adalet, vergide adalet” yürüyüşüne CHP’nin güzergahtaki tüm örgütlerinin destek verdiğini, son birkaç kilometreyi kendisinin de yürüdüğünü söyledi.

DİSK’in 20 milyon çalışan için gelir ve vergide adalet talep ettiğini belirten Özel, grup başkanvekillerinin DİSK’in önerisini daha önce kanun teklifine dönüştürdüğünü, süresi dolunca Genel Kurulda kimin emekten yana olup olmadığının görüleceğini ifade etti.

AK Parti’nin seçimden önce emeklilerden durumlarını düzelteceği vaadiyle oy istediğini anlatan Özel, “Seçim bitti, Erdoğan’ın da emekli ile ilgili bir derdi, bir kaygısı olmadığı ortaya çıktı.” diye konuştu.

Özel, seçimden bugüne çeşitli ürünlerin fiyatlarındaki değişimden örnekler verdi.

– “Asgari ücret görüşmeleri kolay geçmeyecek”

İktidarın, memurdan, emekliden, asgari ücretliden yana olduğunu söylediğini aktaran Özel, “Eğer samimiyse aralık ayında asgari ücret belirlenirken bir an önce bu kaybı tamamen telafi eden ve gelecek senenin hak eden artışını yapan bir teklifle gelirler. Bu sene asgari ücret görüşmeleri de en düşük emekli maaşının belirlenmesi de Recep Tayyip Erdoğan için o kadar kolay geçmeyecek. Emekliyi de emekçiyi de bir karınca gibi ezdirmeyeceğiz. Karıncanın kardeşi var; o da Cumhuriyet Halk Partisi.” diye konuştu.

Kredi kartı faiz oranının yüzde 76, nakit avans çekme faizinin ise yüzde 97 olduğunu dile getiren Özel, “Son 1 ayda takibe düşen kredi kartı borç miktarı yüzde 50 artmış.” dedi.

Ana para dışında ödenen paranın üçte birinin KKDF ve BSMV adıyla devlet tarafından vergi olarak alındığını anlatan Özel, kredi kartı borçlarının normal seviyesine inip herkes rahat nefes alana kadar KKDF ve BSMV’nin kaldırılıp normale döndükten sonra cüzi bir noktaya getirilmesi için bir kanun teklifi vereceklerini söyledi.

Özel, KOBİ’lerin de artan kredi faizleri nedeniyle hem mağdur olduğunu hem de küçük esnafla birlikte krediye erişim olanağını kaybettiğini savunarak, “Tehlike çanları, alarm zilleri esnaf ve KOBİ’ler için karşılıksız çıkan çekleri üzerinden büyük bir ticaret hacmi için çalmaktadır. Bu konuyla ilgili bir kez daha hem uyarıyoruz hem de CHP’nin sorunun çözümüne yönelik önerilerini, önümüzdeki günlerde gölge kabinemizdeki bakanlar tarafından yapılacak basın toplantılarıyla kamuoyuyla, ayrıca muhataplarımızla paylaşacağız.” ifadelerini kullandı.

– Ogün Samast’ın serbest kalması

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinin hükümlüsü Ogün Samast’ın serbest bırakıldığını anımsatan Özel, şöyle konuştu:

“Hrant Dink’in katledilmesinin Türkiye’de yarattığı büyük travmayı 16 yıl sonra bir kez daha yaşadık. Birtakım derin güçler Hrant Dink’i, bir güvercini katlettirmişlerdir. Şimdi bu kürsüden, Sayın Kılıçdaroğlu’ndan devraldığımız bu emanet kürsüden, Ecevit’in, İnönü’nün, Atatürk’ün kürsüsünden o derin güçlere diyoruz ki ‘Bakın, biz buradayız. Siz katilinize sahip çıkıyorsanız biz iyi insanlar, biz cesur insanlar, biz temiz insanlar, biz namuslu insanlar birbirimize de bu ülkeye de sahip çıkacağız. Size teslim olmayacağız’. Bunu böyle bilin.”

Özgür Özel, salondaki milletvekilleri ve dinleyicilerin ayağa kalkması üzerine, “Siz ayağa kalktınız ya şimdi onlar düşünsün. Siz bu cesarettesiniz ya şimdi onlar düşünsün. Gözünüzün içine baka baka söylüyoruz: Biz buradayız. Hodri meydan.” dedi.

Nerede bir adaletsizlik varsa orada olacaklarını söyleyen Özel, 8 Eylül 1999’dan sonra işe başlayanların EYT kapsamı dışında kaldığını, bu durumu da gündemde tutmaya devam edeceklerini bildirdi.

– Deprem bölgesindeki konut inşaatları

Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği bölgedeki konut inşasına değinen Özel, Hatay’ın resmi rakamlara göre 255 bin konuta ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Özel, 32 bin konut inşaatının devam ettiğini, 6 Şubat’ta teslim edilecek konut sayısının tahminen 5 bin olduğunu dile getirerek, “Şu anda daha temeli kazılmakta olan konutlar bile bir mucizeyle 6 Şubat’ta bitse, Hatay’da 10 depremzededen 9’u depremin birinci yılında sokakta, çadırda konteynerde. Tayyip Erdoğan, ‘Bir yıl içinde herkese evini vereceğim, oyları bana verin.’ dedi. 10 kişiden 9’unu kandırdığı bir süreçteyiz.” ifadelerini kullandı.

Deprem bölgesinden sorumlu belediye başkanı olan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile önümüzdeki günlerde Kahramanmaraş’a gideceğini açıklayan Özel, “Bütün sorunları dikkatle, derinlemesine araştırıp ülke gündemine getireceğiz.” diye konuştu.

CHP lideri Özel, büyükşehir belediyelerinin katkısıyla Hatay’daki depremzede narenciye üreticilerinin dalında kalan meyvelerini satın alıp yoksullara dağıtacaklarını söyledi.

– Yüzde 50 artı 1 tartışmaları

Cumhurbaşkanı seçimindeki yüzde 50 artı 1 şartına ilişkin tartışmalara değinen Özel, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Geçtiğimiz günlerde Almanya dönüşü uçakta Erdoğan, şöyle söylüyor: 50+1 şartının değişmesi isabetli olur. Partileri yanlış yollara sevk ediyor. Yanlış işler yapılıyor. MHP’nin yanlış bir yol olduğu, onunla birlikte olmanın bir hata olduğu, MHP’nin sırtında kambur olduğunu açıkça ifade ediyor. Şimdi hep beraber susuldu, beklendi ki Devlet Bey buna ne diyecek? Devlet Bey bugün çıktı ve şöyle söyledi: Eksiklikleri olabilir ama taviz verilemez, Sayın Cumhurbaşkanımızla aramızı da kimse açamaz. Hatta arayı açmaya çalışanlara da bir sürü hakaret etmiş.

Bizim Cumhuriyet Halk Partisi olarak bunlarla meşgul olmamız mümkün değil. Sayın Erdoğan sen ne değiştireceksin bilmiyorum. Sistem mi değiştireceksin, ortak mı değiştireceksin, ittifak mı değiştireceksin, rahmetli Erbakan’a attığın kazıkta olduğu gibi gömlek mi değiştireceksin? Ne değiştirirsen değiştir ama emin ol bizimle birlikte anayasa değiştiremeyeceksin. Her doğan için değil, Erdoğan için yapılmış bir anayasaya 2 yıl sonra ‘Bu kıyafetin kolu uzun, paçası sarkıyor, burası dar geliyor’ diyorsa biz ona şunu söyleyeceğiz: Anayasa Erdoğan için değil, her doğan için yapılır. O da toplumsal mutabakatla yapılır. Öyle ‘MHP ile baş başa verdik. Noktasını, virgülünü değiştirmez’ dersen seni böyle esir alırlar kardeşim. Derdine kendin yan, git derdini başka tarafta anlat.”

CHP Genel Başkanı Özel, KYK yurtlarındaki asansörlerin Makina Mühendisleri Odası tarafından derhal incelenmesi ve çocukların hayatlarının daha fazla tehdit atında olmaması gerektiğini de ifade etti.

CEVAP VER