İşsizliğin her geçen gün daha büyük bir sorun haline geldiği günümüzde istihdam sağlamaya çalışan bazı sektörler var ki, vasıfsız işçi bulmakta dahi zorlanıyor. Bu sıkıntıyı en çok hissedenler arasında ise oto yıkamacılar ilk sırada yer alıyor.

Mamak, Asım Gündüz Caddesinde oto yıkama hizmeti veren ‘Poyraz Oto Yıkama’ işletmesi eleman sıkıntısı çeken işyerlerinden biri. Ortağıyla birlikte kurduğu işletmenin müşteriler tarafından tercih edilen bir yer olduğunu ve yoğun iş temposundan memnun olduklarını belirten Bilal Kartal, “Ancak, sektörde eleman sıkıntısı var. Günde 500 TL yevmiye + yemek + yol + SGK olmasına rağmen çalışacak eleman bulmakta güçlük çekiyoruz. Zar zor bulduğumuz çalışanlarımız da 1-2 ay içinde işten çıkıyorlar.” dedi.

Oto yıkama sektöründe faaliyet göstermek için ustalık belgesine ihtiyaç duyulmadığına, çalışma saatlerinin de 10.00-18.00 arasında ve makul sayılabilecek bir zaman diliminde olduğuna değinen Kartal, buna rağmen uzun süreli çalışacak, kalıcı elemanlar bulmakta zorlanıyoruz.” dedi.

DÜŞÜK SERMAYEYLE KURULABİLECEK BİR İŞ

200 TL’ye iç-dış detaylı temizlik yaptıklarını, bunun yanında pasta-cila, cilalı yıkama, motor temizliği, boya koruma ve seramik kaplama yaptıklarını; ayrıca dileyen müşterilerin araçlarının adreslerinden alınıp yine adreslerine teslim edildiğini söyleyen Kartal, “Mevsim şartlarına gelince; kışın işler düşüyor, yazın ise yoğunluk hiç azalmıyor. Pasta-cila işi ise yaz kış aynı yoğunlukta devam ediyor.” dedi.

Düşük sermayeyle kurulan cazip iş fikirlerinden olan oto yıkama sektöründe süpürme makinesi, oto yıkama makinesi, oto köpük makinesi ayrıca solüsyonlu yıkama ünitesinin mevcut olduğunu söyleyen Kartal, “Pasta-cila makinesini de işin içine katarsak, ayrıca ruhsatı, dekorasyonu, ışıklandırması vs ile ortalama bir dükkânın kurulumu 300 bin TL civarında oluyor. Aylık kira gideri de bulunduğu semte göre değişebiliyor.” dedi. (kaynak:haymanagazetesi.org)

CEVAP VER