ABD’nin Wisconsin Eyaletinde düzenlenecek olan “Oshkosh Airventure” hava gösterilerinin uçuş trafiği “Dünyanın en meşgul kontrol kulesi” unvanına sahip Wittman Havaalanı Kontrol Kulesinden idare edilecek.

Deneysel Uçak Birliği (Experimental Aircraft Association/EAA) tarafından organize edilen Oshkosh Hava Gösterileri (Oshkosh Airventure) 23-29 Temmuz 2018 tarihleri arasında Wittman Bölgesel Havaalanında gerçekleştirilecek.

2018 TANKER UÇAK YILI

Oshkosh yönetimi tarafından “Tanker Uçak Yılı” olarak ilan edilen 2018 yılında askeri yakıt ikmal uçakları tarafından çeşitli gösteriler düzenlenecek. KC-10, KC-135, HC-130P uçaklarının yer alacağı etkinlikler arasında gece uçuşunda, 20 bin feet irtifada KC-135 tanker uçağından B-1B bombardıman uçağına yapılacak yakıt ikmali de yeralıyor.

KC-135 Stratotanker

YEDİ GÜNDE UÇAK İMAL EDECEKLER

Sıfırdan imal edilecek küçük bir uçağın montajında birleşim yerlerinde birer perçin sıkarak da olsa katkıda bulunacak olan ziyaretçiler Van’s RV-12 uçağının üretimini gerçekleştirecekler. Yedi günlük etkinliğin sonunda imal edilen bu uçağın taksi yapması bekleniyor.

Van’s RV-12 kit uçak

İKİ YAK-55 BİRLEŞTİ YAK-110 OLDU

Kanatlarından birleştirilen pervaneli iki Yak-55 uçağının orta kısmına bir jet motoru monte edilerek oluşturulan Yak-110 uçağı da akrobasi gösterilerinde yer alacak.

Yakovlev Yak-110 akrobasi uçağı

İNGİLİZ KRALİYET HAVA KUVVETLERİ’NİN 100 YILI

Etkinlikte hem modern hem de restore edilmiş tarihi uçaklar yer alacak. Günümüz hava kuvvetleri envanterinde bulunan hemen her türlü uçak hava gösterilerine katılarak ya da statik alanda sergilenerek etkinliğe renk katacak. Paraşüt atlayışlarının, kısa mesafe kalkış ve iniş (STOL) müsabakalarının, motorlu yamaçparaşütü, skydiving ve radyo kontrollü model uçak gösterilerinin yer alacağı etkinliklerde bu yıl 100’ncü kuruluş yıldönümünü kutlayan İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri (Royal Air Force/RAF) için özel etkinlikler de düzenlenecek.

Spitfire

DÜNYANIN EN İŞLEK KONTROL KULESİ

Her yıl yeni bir rekora imza atan hava trafik kontrolörleri 10 saatte yaklaşık 3 bin iniş ve kalkışın gerçekleştiği Wittman Havaalanında “Dünyanın en meşgul kontrol kulesi” (World’s Busiest Air Traffic Control Tower)’da görev yapmanın ayrıcalığını yaşıyor.

Havacılık tutkunlarının vazgeçilmez adresi olan Oshkosh Airventure’da  geçtiğimiz yıl 590 bin kişilik rekor bir katılım gerçekleşti. (Haberola-Necdet Gürsoy)

C-47 Dakota (DC-3)

 

CEVAP VER