Olta balıkçılığını; çocukların, kadınların ve gençlerin tanıştıktan sonra bırakamadıkları, icrasını tutkuyla devam ettirdikleri eğlenceli bir hobi olarak tanımlayan Uğur Kondu, “Deprem bölgelerinde balıkçılık ve sarf malzeme satışlarında ciddi bir yükseliş söz konusu. Ekonomik kriz dönemlerinde bile olta balıkçılığına olan ilgi yükselerek devam eder. İnsanlar oltayı, suyu, çıkacak balığı düşünür. Felaket dönemlerinde de bu uğraş insanlar için bir terapi niteliği taşır.” dedi.

Amatör balıkçılığın gelişmekte olan bir sektör olduğuna değinen Remixon-Daiwa Olta Balıkçılığı şirketi ortağı Uğur Kondu, üniversiteden sonra bir vesileyle bu işe başladığını; önce perakendeci, şimdiyse toptancı olarak olta balıkçılığı işini devam ettirdiğini belirterek, sektöre ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

Olta balıkçılığı konusunda düzenlenen ulusal fuarlar çok kısır

“Türkiye genelinde 600 faal bayimiz bulunuyor. Toptan satış yaptığımız için kayda değer bir ciromuz var.

Maltepe, GMK Bulvarındaki mağazamızda amatör balıkçılık sarf malzemeleri satışı yapıyoruz. Bunun içinde ana kalemler; olta kamış, olta makara, misina yumuşak ve sert yemler, aksesuarlar, kıyafetinden tutun da barınma için çadır ve sandalyelere kadar yaklaşık 10 bin çeşitten oluşan bir ürün yelpazemiz var. Ayrıca şişme bot ve elektrikli motorlar var. Çoğu iç sularda benzinli motor kullanılmaz, yasaktır. O yüzden elektrikli motorlar kullanılır. Büyük tekneler ve benzinli motorlar ise daha çok marin grubu satış yapan firmaların faaliyet konusuna girer.

Olta balıkçılığı konusunda Türkiye’de icra edilen fuarları çok kısır buluyorum, ulusal fuarlar pek amacına ulaşamıyor. Tanıtımda sosyal medya daha etkin olduğu için fuarları tercih etmiyoruz.

Deprem bölgelerinde balıkçılık ve sarf malzeme satışlarında ciddi bir yükseliş söz konusu oldu. Ekonomik kriz yaşandığı dönemlerde bile bu uğraş yükselerek devam eder. İnsanlar oltayı, suyu, çıkacak balığı düşünür. Çünkü felaket dönemlerinde ve travma yaşanan zor zamanlarda bu uğraş insanlar için bir terapi niteliği taşır.

Balıkçılıkta en ileri ülke Japonya

Portföyümüzde bulunan ürünlerle; köyde sulama göletinden de balık tutulabilir, deniz olan şehirlerde kıyıdan basit bir sistemle de balık tutabilir. Çok gelişmiş teknelerle denizden balık tutabilmek de mümkündür.

3 mt ve üzeri şişme bot ve teknelerin hepsinin liman kayıtlarının yaptırılması söz konusudur. Kullananların gemici ehliyetlerinin, sertifikalarının olması gerekir. Belli bir boyu geçen teknelerin KMT (Kısa Mesafe Telsiz) zorunluluğu da vardır.

Profesyonel balıkçılıkla amatör balıkçılık çok farklı şeyler. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü denizlerde ve iç sularda amatör (sportif) amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen sirküler yayınlar. Uygulanan kotalar vs. burada belirtilir.

Bir teknoloji ülkesi olan Japonya, olta balıkçılığında en gelişmiş ve en kaliteli malzemeleri üretir. Yapılan Ar-Ge çalışmalarının neredeyse tamamı da Japonya’dan çıkar. Bu konuda ileri seviyede bulunan ilk üç ülke Japonya, ABD ve Avustralya olarak sıralanabilir.

Amatör balıkçılık malzemelerinin yüzde 99’u ise Çin’de üretilir. İmalat konusunda Çin, en iyi üretim makine parkına sahip ülke konumundadır.

Avrupa’da ve Dünyada Sportif Balıkçılık Ligleri var

Amatör ve sportif tanımı genelde aynı manada kullanılıyor. Ancak sportif balık avcılığı federasyonlarının bulunduğu ülkelerde, bu federasyonlarca konulan belli kurallara dayalı olarak, yakalanan balığa zarar vermeme, sağlıklı ve canlı olarak suya iade edilmesi gibi temel prensipler içeren balık avcılığı etkinlikleri düzenleniyor. Bizde ise sportif diyebilmemiz için bir federasyonumuz olmalı ancak şu an sportif balıkçılığa ilişkin bir federasyonumuz yok.

Ayrıca Avrupa’da ve dünyada sportif balıkçılık kulüp takımları ve bunların mücadele ettiği sportif balıkçılık ligleri bile var.” (kaynak:haymanagazetesi.org)

 

CEVAP VER