Çin’de okyanus devriyesine çıkan J-15 jet savaş uçaklarının son partisi, daha önceki sarı yerine yeşil renkte yeni astarla boyandı. Aşınma ve yıpranmayı önleyici bu yeni anti-korozyon malzemenin uçağın yeteneklerini artırması bekleniyor.

Uçağın yapısını paslanmaya ve hasara karşı koruyacak yeşil astar Çin’in uçak gemisinde konuşlu J-15 Flying Shark (Uçan Köpekbalığı) savaş uçaklarının zorlu okyanus koşullarında hayatta kalma yeteneği geliştirecek.

Bu değişim, J-15 (NATO çağrı kodu Flanker-X2) savaş uçaklarını kullanışlı hale getirerek daha düşük bakım maliyetlerine ve daha uzun kullanım ömrüne katkıda bulunacak.

Uçak gemisinde üslenen uçaklar deniz suyuna, tuzlu ve rutubetli havaya ve egzoz gazına uzun süre maruz kalmaları nedeniyle karada konuşlu uçaklara kıyasla daha güçlü aşınma ve yıpranma yaşıyor.

Çin Donanması’nın ikinci uçak gemisi Shandong’u Aralık 2019’da aldığı ve üçüncü bir tanesinin inşa edildiği gözönüne alındığında Çin’in bu potansiyeli yerine getirmek için daha fazla J-15’e ihtiyaç duyacağı belirtiyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER