Amerikan Northrop Grumman şirketinin NATO için geliştirdiği RQ-4D pilotsuz kara gözetleme uçaklarının ilki İtalya’daki ana üssüne ulaştı. 20 Kasım’da Kaliforniya, Palmdale Hava Üssü’nden kalkan uçak Atlantik Okyanusunu 22 saat süren kesintisiz bir ferry uçuşuyla geçerek ana operasyon üssü olan İtalya, Sigonella Hava Üssü’ne indi.

NATO’nun beş uçaklık anlaşma imzaladığı RQ-4D ittifak Kara Gözetleme (Alliance Ground Surveillance/AGS) uçakları, ABD Hava Kuvvetlerinin Blok 40 Global Hawk uçağından geliştirildi.

NATO müttefikleri tarafından topluca sahiplenilecek ve işletilecek olan RQ-4D’den elde edilen keşif, gözetleme ve istihbarat bilgilerinden tüm NATO müttefikleri yararlanabilecek.

Halen gelişimsel deneme uçuşlarının farklı aşamalarını gerçekleştiren beş uçağın tamamı Sigonella Üssü’ne ulaştıktan ve tüm test ve performans doğrulamaları tamamlandıktan sonra uçaklar NATO AGS Kuvvetine teslim edilecek. RQ-4D pilotsuz kara gözetleme uçağı ilk operasyonel kabiliyete 2020 yılının ilk yarısında ulaşacak. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER