Depremden etkilenen Gaziantep ve Malatya illerinde tarihi mekânların Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yeniden ayağa kaldırılma sürecini yerinde görmek üzere yola çıkan Kültür Sanat Muhabirleri Derneği ilk olarak Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesini ziyaret etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanlarından Sanem Arıkan ve Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Bülent Öztürk’ün de katıldığı ziyarette Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir ve dernek üyelerine 6 Şubat depremiyle ilgili açıklamalarda bulunan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi Müdürü Özgür Çomak, müzenin her yönüyle çok sağlam ve güzel bir müze olduğunu belirterek, “Bakanlığımız aslında çok güzel bir müze yaptı. Müzemiz sapasağlam ayakta. Tek bir mozaik bile düşmedi.” dedi.

Zeugma mozaik müzesinin aynı zamanda sosyal anlamda da çok hizmet verdiğini, özellikle depremin olduğu ilk an itibariyle bütün personelin, aileleri ve eşleriyle burada buluştuğunu belirten Özgür Çomak, “Burası aynı zamanda hem barınma ihtiyacımızı giderdi hem ısınma ihtiyacımızı giderdi hem de çevreden gelen depremzede aileler banyo yapmaya, yemek yemeye geldiler. Müzemizin 150 kişilik bir yemekhanesi var. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi de sağ olsun organize sanayi bölgesindeki hayırsever vatandaşlardan buraya günlük iki öğün, 250-300 kişilik yemekler geldi. Depremden sonra Zeugma Mozaik Müzesi kurumsal anlamda ve daha önceki gibi lojistiğe yönelik bir müze olarak görev yaptı. Depremden sonraki ilk saatlerde vatandaşlar buraya geldiklerinde, yol kenarlarında ve çevrede konakladıkları zaman minibüslerde duran aileler yaşlı çoluk çocuk için sıcak suyumuz ilk günden beri vardı, elektriğimiz hiç kesilmedi, yemek ihtiyaçlarımız burada sağlandı hem personelimize hem çevreye. Yani depremin ilk günü saat 16.00 da buraya sıcak çorba, makarna, ekmek, su geldi. Şehir elektriğimiz Allahtan kesilmedi ama 2 bin litre yakıt kapasiteli bir jeneratör sistemimiz de vardı. Tedbirler alınmıştı ama biz burada hem psikolojik destek verdik hem sosyolojik destekledik. Deprem aslında 1,5 dakikaydı belki sabah ama o 1,5 dakikadan sonraki asıl deprem, o anki yaşamdaki insanların barınma, gıda ve ısınma ihtiyaçlarının sağlandığı yerdi ve buraya gelen bütün vatandaşlarımıza, müze etrafında olan bütün vatandaşlarımıza burada biz WC’lerimizi, lavabolarımızı, banyolarımızı, yemekhanemizi, mescitlerimizi açtık. Personelimiz de aileleriyle beraber geldiler.

LOJİSTİK DESTEĞİ GAZİANTEP’TEN SAĞLADIK

Müze içerisinde banyolarımız da var, tabi mesela güvenlik personellerimiz vardiya değişikliklerinde duşlarını alabiliyorlar, kazıdan gelen arkeologlar duş alabiliyor. Yani aslında bakanlığımız bu müzeyi yaparken belki de bu tarz doğal afetler olur diye diğer sosyolojik desteklerle yapılan bir müzeydi. Burası sadece teşhir salonu değil yani mozaiklerin sergilendiği bir müze değil. Sergi ve kongre merkezimiz var, konferans salonlarımız var, aynı zamanda fuaye alanlarımız var sosyal ihtiyaca yönelik mesela bizim kendi sağladığımız afet acil durum eylem planlarımızı devreye soktuk. Bizim yasaklarımız, stratejimiz vs vardır. Bunlar aslında kazılara gittiğimiz zaman kazılarda çalıştığımız zaman uzun vadeli kazılarda bunları kullanıyoruz. Hatay Müzesine konteynır, seyyar tuvalet desteği gönderdik. Elbistan müzesine gönderdik, lojistik anlamda Gaziantep Zeugma Mozaik müzemiz genel müdürlüğümüzün talimatlarıyla da biz ayakta kaldığımız için Hatay, Malatya hariç her tarafa lojistik desteği Gaziantep’ten sağladık. Karavanımızı Adıyaman müzesine gönderdik. Yani o anki acil ihtiyaçları. Çünkü biz barınabilecek bir ev bulmuştuk.” dedi.

GAZİANTEP MOZAİK HALK KÜTÜPHANESİ MÜJDESİ

Ziyaret dolayısıyla Kültür Sanat Muhabirleriyle bir araya gelen Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Bülent Öztürk’de, gazetecilerle bir müjdeyi paylaşarak, “Biz bu arada çok güzel bir şey yaptık, sizden onu da haber yapmanızı istiyoruz. Gaziantep Mozaik Kütüphanesini açtık. Yani açtık derken böyle sessiz sedasız oldu ama daha resmi bir açılış yapılmadı. Büyüklerimizden de açılışı bekliyoruz.” ifadelerini kullandı. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER