Moritanya İslami Hava Kuvvetleri, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Fransız yapımı üç G1 SPYL-XL ultralight uçağını teslim aldı.

Eylül 2021’in ortalarında iki uçak, Kasım 2021’de üçüncü uçak geldi. Uçaklar bu yıl Şubat ayında Nouakchott Hava Üssü’nde hava kuvvetlerine resmen teslim edildi.

Uçaklar, Fransız Uluslararası Güvenlik Yönetim Enstitüsü (THEMIIS) aracılığıyla satın alındı ve Avrupa Birliği sponsorluğundaki Moritanya güvenlik ve geliştirme destek projesinin (PADSM) bir parçası olan Ghawdat programı kapsamında sağlandı.

Fransız G1 Havacılığın dağ uçuşuna uygun bir Süper STOL (Kısa Kalkış ve İniş) ultralight uçağı olan SPYL-XL iki kişi ve bir gözetleme kamerası taşıyabiliyor. Moritanya uçaklarında ayrıca uydu telefonları bulunuyor. Zorlu saha operasyonları için tasarlanan uçaklar, 30-60 metre mesafeye inebiliyor. Maksimum hızları ise 165 km/saat.

Moritanya tarafından üç SPYL-XL ile birlikte iki Land Cruiser arazi aracı ve treyler satın alındı. Uçak, kanatları çıkarıldıktan sonra treyler ile taşınabiliyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER