Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, sisli ve puslu ortamlarda görüntü almayı sağlayan SWIR kameraları inceledi. Bu kameraların yerli ve milli imkânlarla geliştirildiğini öğrenen Güler, “Çok memnun oldum. Hemen demonstrasyon yapalım, bunlar bizim için çok önemli, özellikle ormanda görmek çok önemli” dedi.

Güler, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfınca bu sene on altıncısı düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF-2023’ün üçüncü gününde savunma sanayii firmalarının stantlarını gezdi.

Siste görmeyi sağlayan ve SWIR bandında çalışan kızılötesi kameraları inceleyen Bakan Güler’e, stantta bulunan SWIR kameralarla çekilen fotoğrafları da takdim edildi. Bu kameraların tamamen yerli ve milli imkânlarla yapıldığını öğrenen Bakan Güler, “Çok memnun oldum. Hemen demonstrasyon yapalım, bunlar bizim için çok önemli, özellikle ormanda görmek çok önemli” dedi.

SINIR GÜVENLİĞİNDE ÖN PLANDA

Yerli çip ile geliştirilen ve artık yurtdışından almaya gereksinim duyulmayan bu kameralar TSK tarafından sınır güvenliğinin sağlanmasında, terörle mücadelede ve ormanlık alanlarda yoğun olarak kullanılmaya başlandı.

750nm – 2.5μm aralığına duyarlı kısa dalga boylu bu algılayıcılar (Short Wave Infrared/SWIR) sıcak cisimlerin ürettiği radyasyonu algılamanın yanı sıra nesnelerden yansıyan ışınları da algılayabiliyor. Hem görünür bölgede hem de kısa dalga kızılötesi bölgede yüksek çözünürlükte görüntü sunan SWIR kameralar, yüksek hassasiyeti ile sis ve pus gibi zorlu koşullarda kullanıcısına avantaj sağlıyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER