Geçtiğimiz Cumartesi günü 81 yaşında hayatını kaybeden Cumhuriyetçi Parti’nin Arizona Senatörü John McCain’in eski bir ABD donanma pilotu olduğu açıklandı.

Geçen yıl Temmuz ayında beyin tümörü teşhisiyle tedavi görmeye başlayan McCain, Cuma günü tedavisine son verilmesini istediğini açıklamıştı.

Asker bir aileden gelen McCain tıpkı babası ve büyükbabası gibi ABD Donanmasında görev aldı.

1958 yılında girdiği Donanma Akademisini sondan beşinci olarak bitiren McCain kötü performansına rağmen donanma pilotu olmayı başardı.

KENDİNİ SAVAŞIN ORTASINDA BULDU

1960’ların ortalarına gelindiğinde Vietnam Savaşının kızışması ve McCain’in filosunun da bu savaşta yeralmasıyla kendini çatışmanın ortasında bulan McCain ölümle ilk kez 1967 yılında karşı karşıya geldi. McCain’in USS Forrestal uçak gemisinden kalkışı esnasında uçağın yakıt tankına isabet eden bir roket gemide büyük bir patlamaya ve yangına neden oldu. Olayda 130 kişi hayatını kaybederken McCain zarar görmeden kurtulmayı başardı.

Ancak, 26 Ekim 1967’de, Kuzey Vietnam’ın başkenti Hanoi’ye düzenlenen bombalama sırasında uçağı isabet aldı. Kendini uçaktan fırlatan Mccain, iki kolu kırık, omzu ve dizleri parçalanmış şekilde suya indi. Vietnamlı bir kalabalık tarafından sudan çıkarılan McCain bıçaklandı, dövüldü, “Hanoi Hilton” olarak adlandırılan bir hapishaneye götürüldü ve 5 buçuk yıl sürecek esir hayatı başladı. Yakınlarının iddialarına göre Vietnam’da ağır işkencelerden geçirildi.

1973 yılında serbest bırakıldıktan sonra verdiği demeçte; “Onları suçlamıyorum, savaştayız” diyen McCain “Bundan hoşlanmadım ama savaştasınız ve düşman tarafından yakalandınız. Çay içmeyi bekleyemezsiniz” ifadelerini kullandı.

ORİJİNAL MAVERICK

Gerek Topgun filminde Tom Cruise’un canlandırdığı donanma pilotu Pete “Maverick” Mitchell karakteriyle özdeşleştirilen, gerekse parti disiplinine uymayan politikacılar için kullanılan “Maverick” imajıyla iki kez girdiği ABD başkanlık seçimlerinde başarılı olamayan McCain 2000 yılında Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olmak için yarıştı. George Bush’un adaylığının öne çıkmasıyla Bush’u destekleyen McCain, 2004 seçimlerinde de Bush’u destekledi. 2008 seçimlerindeyse Demokratların adayı Barack Obama’ya karşı verdiği başkanlık yarışını kaybetti. (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

 

CEVAP VER