Makedonya-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı, Makedonya Milletvekili Enes İbrahim TÜRKSOY’u ziyaret ederek, Genel Sekreter Prof. Düsen Kaseinov ile görüştü.

Dünkü görüşmede, Makedonya ve TÜRKSOY arasında son bir kaç sene içerisinde köklü ilişkilerin kurulduğunu vurgulayan İbrahim, “Geçtiğimiz Temmuz ayı içerisinde TÜRKSOY’a üye ülkelerden, çok başarılı sanatçıların oluşturduğu TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası Üsküp ve Ohri’de muhteşem konserler verdi. Özellikle Üsküp’te yoğun bir protokolün katıldığı konserde Makedonyalı üst düzey bürokratlar konsere hayran kaldı. Ayrıca Sayın Kaseinov’un yapmış olduğu üst düzey ziyaretler Türk dünyası ülkeleri ve Makedonya arasında daha güçlü ilişkilerin kurulmasına vesile olacaktır.” dedi.

Balkanlar’da Türk dünyasının kültür ve sanatının tanıtılması için işbirliğinin artırılması gerektiğini vurgulayan ve Türk kültürünün tanıtılması için alt yapıyı oluşturmanın önemine işaret eden İbrahim, Türk halklarının sanat elçilerini sık sık biraraya getirecek ortak projelerin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

TÜRKSOY’ un yaptığı faaliyetler hakkında kısa bilgi veren Genel Sekreter Kaseinov, Makedonya ile işbirliklerinin ilk örneği olan Balkan Turnesinin ardından, teşkilatın düzenlediği çeşitli etkinlikler ile Balkan işbirliğini genişleteceklerini, gelecek yıllarda TÜRKSOY Gençlik Korosu, Halk Çalgıları Orkestrası turneleri, Ressamlar, Fotoğrafçılar, Şairler, Edebiyatçılar ve Besteciler buluşmaları düzenleyebileceklerini kaydetti. TÜRKSOY ve Makedonya devleti arasında imzalanacak iyi niyet protokolü ile “Makedonya ve orada yaşayan Türk soydaşlarımızın kültürünün Türk dünyasında daha kolay tanıtabiliriz” diye konuşan Kaseinov, bu kapsamda Makedonya Kültür Bakanlığı’ndan gelecek olumlu inisiyatifi beklediklerini ve önümüzdeki aylarda bu protokolün imzalanabileceğini dile getirdi.

Makedonya Cumhuriyeti Milletvekili Enes İbrahim, Makedonya meclisi başta olmak üzere hükümet kanadıyla ilgili olumlu sonuçların alınabilmesi için gerekli girişimlerde bulunacağını söyledi. TÜRKSOY ve Makedonya arasındaki ilişkilerin çok iyi düzeyde olduğunu belirten İbrahim, kültür ve sanat alanındaki eksikliklerini de ortak girişimlerle gidereceklerini sözlerine ekledi.

Ziyarette kültürel işlerden sorumlu Makedonya Cumhuriyeti Başbakan Müşaviri Celil Ahmed ve Makedonya Azınlıkları Koruma Ajansı Müdürü İlhan Rahman hazır bulundular.

CEVAP VER