Rusya’da Ural Sivil Havacılık Fabrikası, Ambulans Havacılık ve Heli-Drive North-West LLC Geliştirme Fonu arasında yirmi yedi adet LMS-901 Baykal hafif-çok amaçlı uçak tedariki için bir ön sözleşme imzalandı. LMS-901 Baykal, efsane çift kanatlı An-2’nin yeni nesil modeli olarak adlandırılıyor.

Sözleşme, 2025’ten 2030’a kadar olan dönemde uçağın teslimini, garanti ve satış sonrası hizmet koşullarını, uçağın teknik görünümü ve diğer parametreler dâhil olmak üzere işlemin ana koşullarını tanımlıyor.

Tek turboprop motora sahip olan uçak, İkinci Dünya Savaşı sonrasında en fazla üretilen çift kanatlı uçak özelliğini taşıyan An-2’lerin yerini alacak. Şirket yılda en az 30 LMS-901 Baykal üretmeyi hedefliyor.

Ambulans uçak

Uçak, acil tıbbi bakım sağlamak için yolcu bölmesini dönüştürme yeteneğine sahip olacak. Gelecekte, tıbbi bir modül kurmak için iyileştirme yapılması planlanıyor. Uçak, Ulusal Hava Ambulans Servisi (JSC NSSA)’nın çıkarları doğrultusunda Rusya’daki ulaşılması zor yerleşim yerlerine hava ambulansı uçuşları gerçekleştirmek için kullanılacak.

Rusya’da faaliyet gösteriyor

JSC NSSA, halen Rusya’nın 49 bölgesinde 56 helikopter işletiyor. Şirket, 2023 baharına kadar helikopter filosunu 88 adede çıkarmayı ve 2024’ün sonuna kadar Rusya Federasyonu’nun tüm bölgelerinde faaliyet göstermeyi planlıyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER