Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Suriye ve Rusya’nın birçok kez teröristlerin Suriye ordusu ve hükümetini suçlayıp provokasyonda bulunma amacıyla Doğu Guta’da kimyasal silah kullanma planları hazırladıklarını vurgulayıp bunun tehlikesine karşı uyarıda bulunduklarını belirtti.

Tacikistan Dışişleri Bakanı Seraceddin Aslov ile Moskova’da görüşmesinin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında Lavrov; Doğu Guta’da kimyasal silahların kullanıldığı iddialarıyla birlikte öne sürülen görüntüleri eleştirdi. Lavrov; sözde kimyasal silahla isabet alan sivilleri kurtaranların herhangi bir önlem almadıklarına dikkat çekerken, bu görüntülerin daha önce radikal terör örgütlerle sıkı bağlantıları tespit edilen ‘Beyaz miğferliler’in hazırladıkları uydurma görüntülere benzediklerine dikkat çekti.

Kimyasal saldırı iddialarının tamamen asılsız olduğuna ve provokasyon amacı taşıdığına vurgu yapan Lavrov; amacın Suriye, Rusya ve İran’a karşı kapsamlı bir hamle başlatmak olduğunu söyledi.

Lavrov Rusya’nın kimyasal silah kullanımına ilişkin iddiaların gerçekçi, tarafsız ve profesyonel bir şekilde yapılıp politikleştirilmemesini desteklediğini belirtti.

ABD ve Fransa başkanlarının Doğu Guta’da kimyasal silahların kullanıldığı konusunda nasıl bu derecede hızlı emin olup kanıtlara sahip oldukları iddialarına ilişkin soru işaretlerine dikkat çeken Lavrov; bölgede bulunan Rus uzman güçler ve Kızılay çalışanlarının ne klor ne de başka zehirli hiçbir kimyasal gaz eserine rastlamadıklarının altını çizdi.

ABD başkanı Donald Trump’un Suriye’ye askeri saldırıda bulunma tehditleri konusunda ise Lavrov; “Bizlerin Suriye’de meşru hükümete bağlılıklarımız vardır. Suriye’deki varlığımız ise, BM’de üye egemen bir devletin resmi talebine dayanmaktadır. Böylelikle askerlerimiz bu tehditlere karşı fiili bir şekilde cevap verdiler.” ifadelerini kullandı.

 

CEVAP VER