İran İslami Şura Meclis Başkanı Ali Laricani, gelecekte daha güçlü, güvenli ve demokratik Irak için Irak hükümetinin kendi toprak bütünlüğünü savunması gerektiğini ve bunun da siyasi birlik ile mümkün olacağını söyledi.

Tahran’da temaslarda bulunan Irak Savunma Bakanı General İrfan Mahmut Abdülgafur Abdüllah El Heyali ile görüşen Laricani, ‘’Irak, silahlı kuvvetleri ve halkın cesareti ile büyük zafer elde etti, bunun kıymetini bilmeli ve bunu korumalı’’ dedi.

Laricani, ‘’IŞID konusu Irak’ın kendi eksiklerini tanımasına sebep oldu, bu savaşın Irak’a büyük bedelleri oldu fakat karşısında Irak derin tecrübeler kazandı ve bu tecrübeler gelecekte olabilecek kötü durumlar için Irak’ı koruyacaktır’’ dedi.

Irak hükümeti ve milleti arasındaki birliğin gereğini vurgulayan Laricani, ‘’Halk ve silahlı kuvvetler arasındaki birlik ve beraberlik bu büyük zaferi sağladı, bu sürecin devamı Irak için iyi potansiyel yaratacaktır’’ dedi.

Bazı dost olmayan ülkelerin Irak’ın bölünmesini ortaya attıklarını ifade eden Laricani, İran’ın Irak’taki tüm etnik ve dini gurupların birliğini desteklediğini belirtti.

Irak’taki tüm katmanların siyasi ve yönetimde var olması ve düşmanlara müdahale izni vermemeleri gerektiğini ifade eden Larciani, Irak’ta siyasi ihtilaflar olmadığı takdirde IŞİD’in o ülkeye nüfuz etmesinin mümkün olmayacağını söyledi.

İran’ın her alanda Irak’ın yanında olacağını belirten Laricani, iki ülke parlamento ve ekonomik ilişkilerinin istenilen düzeyde olmadığını ve bu alanlarda daha fazla istişareler yapılması gerektiğini söyledi.

 

CEVAP VER