İran İslami Şura Meclis Başkanı Ali Laricani, İran’ın bölgede ülkelerin parçalanmasını kabul etmeyeceğini belirtti.

Irak Kürt Bölgesindeki Referandum ile ilgili açıklamada bulunan Laricani, “IŞİD konusunun Irak’ta tamamlanmadan Kürt bölgesi bağımsızlığının gündeme gelmesi üzücüdür. Kürt gurupları temsilcilerinin İran ziyaretinde onlara açık bir şekilde Kürdistan bağımsızlığını Irak’ta yeni gerginlik yaratacağını ve terör olayı çözülmeden kendilerinin yeni bir gerginlik yarattıklarını söyledik’’ dedi.

Laricani, “Biz Irak’ı dost ve kardeş ülke olarak görüyoruz, Saddam zamanında İran ve Irak arasında oluşan sorunlara rağmen İran, Irak’taki tüm gurupları kardeşi ve dostu olarak görmektedir’’ dedi.

Laricani, Irak anayasasının yazılması esnasında İran ve Şii Mercii Ayetullah Sistani’nin ısrarları ile Irak halkının kendisinin Anayasasını yazılmasının mümkün olduğunu ifade eden Laricani, “Son 10 yılda İran, her zaman Irak’ın yanında yer almıştır. Irak’ta demokratik kurumlar şekillendiğinden beri bazı büyük güçler ve bölge ülkeleri terörist gurupları destekleyerek Irak önünde engeller çıkarmaya çalışmaya çalıştılar. IŞİD, ABD ve bazı bölge ülkelerinin yardımıyla büyüyerek Irak’ın bazı bölgelerini ele geçirdi, ve bu meselenin sonlanması için 3 sene çaba gerekti. İran, Irak merkezi yönetimi ve Kürt yönetimi isteği ile IŞİD’e karşı yardımda bulundu’’ dedi.

Laricni, kimsenin Irak’a yardım etmediği bir dönemde İran’ın o ülkenin yanında yer aldığını ifade ederek, terörün 3 sene zarfında etkisiz hale geldiğini fakat IŞİD meselesinin tam çözülmeden Irak Kürt bölgesi bağımsızlığının gündeme gelmesinin üzücü olduğunu söyledi.

Laricani, “İran’ın dış politikası açıktır. Biz Irak’ın ve diğer bölge ülkelerinin bölünmesini desteklemiyoruz ve bunu yararlı bulmuyoruz. Bölgeyi parçalamak Siyonist rejimin politikasıdır. Biz açık bir şekilde Irak yetkilileri ve BM ile birlikte Irak merkezi yönetim yanında olduğumuzu ilan ettik. Irak Kürt yönetimi davranışını bölge ve kendi yararlarına görmüyoruz. İslami Şura Meclisinin de bölünme ile ilgili tutumu bu olacaktır ve Irak merkezi yönetimine gereken yardımların o ülke yararına görüyoruz’’ dedi.

CEVAP VER