Tacikistan’daki Horog Havaalanı, dünyada iniş yapılması en zor üç yerden biri olarak biliniyor. Aletli İniş Sistemi (ILS) olmadığı için buraya cihazlarla inmek mümkün değil, sadece “by eye” denilen teknikle yani “görerek” inmek mümkün.

Kararsız hava koşulları, elverişsiz arazi, deniz seviyesinden 2 bin metreyi aşan dağlar ve tüm uçuşun gerçekleştiği nehrin karşısında Afganistan sınırı var. Bu özel sebeplerden dolayı Duşanbe ile Horog arasında neredeyse on yıldır ticari uçuş yoktu. Daha önce bölgeye eski Sovyet An-28 uçakları hizmet veriyordu, ancak teknik olarak hizmet dışıydılar. Hava yoluyla 58 dakika yerine, tüm ulaşım bağlantıları araba ile 14 saate kadar sürdü.

DÜZENLİ UÇUŞLARIN YENİDEN BAŞLAMASI ÖNEMLİ

Çekyalı uçak imalatçısı Let’in bağlı olduğu Omnipol Grup yönetimi, yeni nesil L 410 NG uçağının kabiliyetlerinin gösterilmesi ve sahadaki tanıtımı kapsamında bu uçuşun gerçekleştirilmesine karar verdi. Bu uçuşun başarılı bir şekilde icra edilmesi, yalnızca yerel halk arasında değil, özellikle bu küçük Orta Asya devletinin en yüksek hükümet temsilcileri arasında büyük bir karşılık buldu.

Konuya ilişkin açıklama yapan Bedahşan Dağlık Özerk Bölgesi Valisi Mirzonabot Alisher Khudoberdi, “Horog bir üniversite şehri, metropolde çalışan birçok Tacik’in aileleri burada yaşıyor ve aynı zamanda çok popüler bir turizm merkezi. Bu nedenle, düzenli uçuşların yeniden başlaması, şu anda Tacikistan hükümetinin önceliklerinden biri olan iç hava taşımacılığının restorasyonu ve altyapının geliştirilmesi çerçevesinde önemli bir adım anlamına gelecektir.” ifadelerini kullandı. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER