Baharın gelişini simgeleyen ve Türk halkları tarafından yıl başlangıcı olarak kabul gören Nevruz Bayramı kutlamalarını 2020 yılında salgın nedeniyle ertelemek zorunda kalan TÜRKSOY 2021 yılı Nevruz Günü’nü bir etkinlik düzenledi. Türk Dünyası’nın ortak bayramı Nevruz’da TÜRKSOY Genel Sekreterliği’ni ziyaret eden Bakan Ersoy, TÜRKSOY Genel Sekreteri Büyükelçi Düsen Kaseinov ile birlikte Nevruz ateşini yaktı.

Nevruz’un bereket ve bolluğunun simgesi olan “Semeni” ile karşılanan Bakan Ersoy, TÜRKSOY bahçesinde düzenlenen kısıtlı katılımlı Nevruz kutlamalarında daha sonra Nevruz ateşinin üzerinden atladı, Nevruz geleneklerinin olmazsa olmazlarından çekiçle demir dövdü ve boyalı yumurta tokuşturdu.
Etkinlikte konuşan Genel Sekreter Düsen Kaseinov, insanlık tarihi boyunca tüm halkların, kendi kültürlerinde baharın gelişini coşkuyla, bir şenlik, bir bayram havasında karşıladıklarını belirtti.
Nevruz’un, Türk Dünyası’nı ortak kültürel değerlerle birbirlerine bağlayan, örf ve adetlerin uygulanmasına, sergilenmesine ve güçlenmesine vesile olan dostluk, paylaşma, dayanışma bayramı olduğunu ifade eden Kaseinov, bu kadim geleneği daha geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla TÜRKSOY’un, 1995’ten itibaren Türkiye’de ve Türk Cumhuriyetlerinde Nevruz kutlamaları düzenlediğini aktardı.
Nevruz Bayramı’nın, TÜRKSOY ve teşkilata üye ülkelerin girişimleriyle artık tüm insanlığa mal olduğunu, 2009’da UNESCO nezdinde “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi”ne dahil edildiğini hatırlatan Kaseinov, daha sonraki girişimler sonucunda 23 Şubat 2010’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun, 21 Mart’ı Uluslararası Nevruz Bayramı olarak ilan ettiğini hatırlattı.
Nevruz Bayramı’nın dünya halklarının ortak kültür değeri olması adına somut sonuçlar alındığını dile getiren Düsen Kaseinov, “21 Mart’ın uluslararası Nevruz Günü olarak kabul edilmesinin ardından TÜRKSOY olarak yüzden fazla sanatçının katılımıyla Birleşmiş Milletler sahnesinde büyük Nevruz kutlaması düzenleyerek bu ulu bayramımızı taçlandırdık. Birleşmiş Milletler ve Unesco Genel Merkezi’nde ikişer defa kutladığımız Nevruz’un Türk Cumhuriyetlerinin yanı sıra, Avrupa ve Balkanların bir çok önemli kültür merkezi ve kentinde, Türkiye’nin altmıştan fazla ilinde kutlanması bizler için ayrı bir gurur vesilesi olmuştur” diye konuştu.

Türk insanını birbirine bağlayan, ortak geçmişini ve kültürünü yaşatan Nevruz gibi milli bayramlarımıza sahip çıkmanın birlik ve beraberliğimizi yücelteceğini belirten Düsen Kaseinov, “Bu çabalarımızda bizlere en büyük gücü ve desteği şüphesiz başta Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı olmak üzere üye ülkelerimizin kültür bakanlıkları vermektedir” dedi.
Etkinlikte konuşan Mehmet Nuri Ersoy, “Türk Dünyası’nın Nevruz Bayramı’nı kutluyorum. Nevruz’un dünya halklarının ortak kültürleri arasında kabul edilmesindeki anlam çok önemli. Türk Cumhuriyetleri’nin Türk soylu ülkelerinin ortak kültürünün bir parçası artık dünya kültürüyle birlikte. Bizim amacımız zaten TÜRKSOY etkinliklerinin bütün dünya genelinde yaygınlaştırmak TÜRKSOY’un kültür ilişkilerini her geçen yıl daha kuvvetli hale gelmesini sağlamak” ifadelerini kullandı.Etkinlikte, Türk coğrafyasının çeşitli bölgelerine özgü geleneksel danslarını mini bir gösteri halinde sunan Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu’nun performansı katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.
Etkinlik sonunda TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Bakan Mehmet Nuri Ersoy’a TÜRKSOY’un ünlü Kazak aydını Abay Kunanbayev’in doğumunun 175. yılı münasebetiyle ilan ettiği “2020 Abay Kunanbayev Anma Yılı” çerçevesinde hazırladığı “Abay Altın Madalyası”nı takdim etti. Kaseinov ayrıca Ersoy’a TÜRKSOY tarafından hazırlanan ve içerisinde ünlü ozan Abay’ın hikmetli sözlerinin yanı sıra, eserlerine ithafen Türk Dünyası ressamlarının resimlerinin yer aldığı “Abay’ı Okumak” sanat albümü ve günün anısına TÜRKSOY tabağı hediye etti.
Etkinlik sonunda katılımcılara Orta Asya mutfak kültürünün örneklerinden Nevruz Pilavı ikram edildi.

CEVAP VER