Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının (TSKGV) bağlı ortaklıklarından TUSAŞ, vakfın 30. kuruluş yıl dönümünde kapılarını vatandaşlara açtı.

Törende ziyaretçilere hitap eden Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) Genel Müdürü Temel Kotil, hissedarlarının Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ve Savunma Sanayi Müstaşarlığı olduğunu belirterek, bir yandan bir vakıf geleneğini sürdürdüklerini bir yandan da bir devlet kurumu olduklarını dile getirdi.
TUSAŞ ve Eskişehir’deki uçak motoru fabrikası TEI’nin yıllık konsolide cirosunun 1 milyar 750 milyon$ olduğunu belirten Temel Kotil hedeflerinin 10 milyar$ ciroya ulaşmak olduğunu belirtti.
Teknisyen ve mühendislerin TUSAŞ’a katkısının çok büyük olduğunu belirten Kotil, burada istihdam edilen 6 bin 500 personelin içinde 2 bin mühendis bulunduğunu, bunların 1500’ünün de tasarım mühendislerinden oluştuğunu belirtti.

ATAK Helikopteri, Hürkuş, Hürjet, Milli Muharip Uçak (MMU) ve ANKA’nın silahlı ve silahsız İHA’ları hakkında bilgi veren Kotil;  İTÜ uçak mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra 80’li yıllarda TAI kaynaklarıyla ABD’de 6 yıl eğitim gördüğünü, döndükten sonra THY’de uzun süre görev aldığını; şimdi de TAI’ye hizmet etme imkanı bulduğunu ve bunun kendisi için büyük bir şans olduğunu belirtti.
Brifingin ardından Airbus A400M askeri nakliye uçağı ve Airbus yolcu uçaklarına ait parçaların üretildiği atelyeleri gezen ziyaretçiler ATAK helikopterlerinin, ANKA İHA ve SİHA’larının üretim aşamalarını da inceleme fırsatı buldular.

Uçuş hattında sergilenen Hürkuş, ATAK helikopteri ve ANKA’ları ilgiyle izleyen vatandaşlar TAI Test Pilotu Murat Özpala’dan Hürkuş hakkında detaylı bilgi aldılar. (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

 

CEVAP VER