Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılacak olmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. ATEM olarak uzun süredir bunun olması gerektiğini her fırsatta dile getirdiklerini ifade eden Akçam, “Konuyla alakalı Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileriyle görüşmüştük. Sunduğumuz çözüm önerisinin hayata geçecek olmasına sevindik” dedi.

Akçam, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın çalışmalarını yürüttüğü ve yakın zamanda hayata geçmesi beklenen uygulamaya ilişkin konuştu. Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılması gerektiğini kendilerinin de defalarca ifade ettiklerini ve konuyu yetkililerle görüştüklerini söyleyen Akçam şu ifadeleri kullandı:

“Kira beyannamesi ne yazık ki tek başına yeterli değil. Mülk üzerinden gelir elde edenlerin vergi ödemelerini sağlamak için kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılması şart. Mesken ya da mülk üzerinden kira geliri elde edenlerin devlete ödemekle yükümlü olduğu bir vergi çeşidimiz var bu da kira gelir vergisi. Yürürlükte olan uygulamaya göre mülk ya da mülkler üzerinden kazanç elde eden ev sahiplerinin devlet tarafından belirlenen tarihlerde beyanname hazırlayarak vergi dairelerine beyan etmek ve sonrasında da kendilerine çıkarılan vergiyi ödemekle yükümlüler. Fakat Hazine ve Maliye Bakanımızın da birçok kez ifade ettiği gibi kazanç elde ettikleri mülklerinin vergisini vermeyen birçok ev sahibi bulunuyor. Devletimiz vergi kaçıranları tespit etse de kalıcı çözümlerin hayata geçmesi gerekiyor. Fakat birçok ev sahibi Kira Gelir Vergisi Beyannamesi’ni vergi dairelerine vermiyor. Birçok kez söyledik ve yine tekrar ediyorum bunun adı vergi kaçırmaktır. Kaçırılan her vergi ise devletimizin sırtına yük olarak binmektedir. Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek’in açıklamalarına göre kira sözleşmeleri artık e-Devlet üzerinden yapılacak ve yakın zamanda uygulamanın başlaması bekleniyor. Biz ATEM olarak böyle bir uygulamanın mutlaka hayata geçmesini ifade etmiş, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileriyle görüşmüştük. Önerilerimize kulak verilmesi bizi mutlu etti, kayıt dışı ekonomiyle mücadele edildiği için de ülkemiz adına sevindik.”

Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılmasıyla kayıt dışı ekonomi ile mücadele edileceğine dikkat çeken Akçam şunları söyleyerek sözlerini sonlandırdı: “Mülk üzerinden gelir edenlerden kira beyannamesinin verilmesi talep ediliyor ve 1 Mart’ta ilk dönemi başladı. Hatta yakın zamanda Gelir İdaresi Başkanlığı, Dijital Vergi Dairesinden kiracılara yönelik “Kira Bildirim Formu” da yayınladı. Bu yöntemle mülk sahiplerinin beyan ettiği kira gelirleriyle kiracıların beyanlarını karşılaştırma imkanı sağlandı. Böylece düşük kira bedeli gösterenlerin, yanlış beyanda bulunanların veya hiç beyanda bulunmayanların ortaya çıkarılması hedefleniyor. Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılması ile de vergi kayıp ve kaçağının önlenmesinde önemli bir işlev göreceğini düşünüyoruz.” (kaynak:haymanagazetesi.org)

CEVAP VER