Bisiklet tarzı iniş takımlarıyla dikkat çeken ve iniş-kalkışlarda çok hassas kumanda gerektiren Dragon Lady lakaplı Amerikan U-2 casus uçağının kanat altlarındaki küçük tekerlekler boyutlarının aksine önemli işleve sahip. Taksiye kanat altına takılı bu tekerleklerle (pogo gear) başlayan uçak kalkış rulesine de onlarla giriyor. Kanatlar kaldırma kuvvetiyle yukarı meyletmeye başladığında kendiliğinden düşen ‘pogo gear’ uçağın ağırlığını önemli ölçüde azaltıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri, Al Dhafra Hava Üssü’nde touch and go manevrası yaparken görüntülenen U-2’nin kanat altlarında bulunan ve ‘pogo gear’ olarak adlandırılan bu küçük tekerlekler taksi esnasında uçak kanatlarını yerden uzak tutmaya yarıyor. Kanatlardaki ağırlığın kısmen azaltılması amacıyla kalkışın hemen ardından kendiliğinden düşecek bir düzeneğe sahip olan ‘pogo gear’ uçak indiğinde yer personeli tarafından tekrar yerine takılıyor.

DÜNYANIN EN ZOR UÇAĞI

Gece ve gündüz her türlü hava koşulunda hava istihbaratı toplayabilen U-2 ilk uçuşunu 1955 yılında yaptı. 31 metre kanat açıklığıyla planörleri aratmayan ve uçurması en zor uçak olarak dünyada adından sıkça söz ettiren Dragon Lady’yi bugüne kadar kullanan toplam pilot sayısının bin 500’ü geçmediği belirtiliyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER