Elektronik cihazlarda bir dizi modifikasyona tabi tutulan Çin ve Pakistan’ın ortak geliştirdiği JF-17 savaş uçağının güçlendirilmiş en son versiyonu ilk uçuşunu yaptı. Çin’in üstün J-20 savaş uçağından teknolojiler içerdiği belirtilen uçak savaş verimliliğini önemli ölçüde artıracak.

3000 seri numaralı ilk JF-17 Blok 3 test uçağı, Çin’in Sichuan Eyaletindeki Chengdu’da ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Çin Devlet Havacılık Şirketi AVIC’in kullanıma hazır birçok teknolojisinin yerleştirildiği uçakta; gelişmiş kızılötesi füze yaklaşım uyarı sistemine ek olarak yeni ve daha büyük bir holografik baş üstü ekran ve J-20’de kullanılana benzer entegre kokpit göstergeleri bulunuyor.

Analistlere göre JF-17’ye yapılan yeni eklemeler, pilotlara daha fazla durumsal farkındalık kazandırarak uçağı uçurmak yerine savaşa daha fazla odaklanmalarına izin verecek.

Radar teçhizatının henüz yerleştirilmediği JF-17 Blok 3 prototipinin AESA yani Elektronik Taramalı Aktif Dizin radarıyla donatılması bekleniyor.

JF-17’nin ilk büyük yükseltme sürümü olan JF-17 Blok 3’ün Pakistan Hava Kuvvetleri’nde hizmete girmesi planlanıyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER