ABD’de düzenlenen hava gösterilerinde Japonların PearlHarbour Baskını yeniden canlandırıldı. II. Dünya Savaşı’nda Japonların ve Amerikalıların kullandığı efsanevi uçaklarla gerçekleştirilen Tora Tora Tora gösterisi hafta sonuna damga vurdu.

Havacılık ve uzay alanında topluma destek verenlere ithaf edilen “Özgürlük Savunucuları” (Defenders of Liberty) hava gösterisi kapsamında gerçekleştirilen Tora Tora Tora etkinliği ismini II. Dünya Savaşı’nda Pasifik Cephesinde hem Amerikalıların hem de Japonların bakış açısından Pearl Harbour Baskınını anlatan 1970 ABD-Japon ortak yapımı savaş filminden alıyor.

İlk kez 1933’te düzenlenen ve hem askeri hem de sivil uçakların performanslarını sergiledikleri gösteriler iki yılda bir gerçekleştiriliyor.

Louisiana, Barksdale Hava Kuvvetleri Üssü’nde 100 binden fazla ziyaretçinin yer aldığı bu yılki gösterilerde ana katılımcı Kanada Kraliyet Hava Kuvvetleri akrobasi ekibi “Snowbirds” oldu. Canadair CT-114 Tutor uçaklarını kullanan ekip açılış etkinliğinde muhteşem bir gösteriye imza attı.

Hava şovunun katılımcıları arasında, “F-35” gösteri ekibi, “Black Dagger” paraşütçüleri, “Tora Tora Tora” gösteri ekibi, rekortmen akrobasi pilotu Rob Holland ve Aeroshell akrobasi ekibi yer aldı.

PEARL HARBOUR BASKINI HAFIZALARA KAZINDI

ABD’nin II. Dünya Savaşı’na girmesine neden olan PearlHarbour’daki Japon saldırısında her iki tarafın verdiği kayıpların anıldığı “Tora ToraTora” etkinliğindeyse hem Amerikan hem de Japon uçaklarının gösterileri yer aldı.

Japonların uzun menzilli avcı uçağı Mitsubishi A6M “Zero”, uçak gemisinden kalkan torpido bombardıman uçağı Nakajima B5N “Kate” ve yine uçak gemisinde konuşlu dalış bombardıman uçağı Aichi D3A “Val” ile temsil edildiği Tora ToraToragösterisine Amerikan tarafından da Curtiss P-36 “Hawk”, Curtiss P-40 “Warhawk” ve Boeing B-17 “FlyingFortress” uçakları katıldı. (Haberola-Necdet Gürsoy)

Kanada Kraliyet Hava Kuvvetleri akrobasi ekibi “Snowbirds”

CEVAP VER