İsveç Kraliçesi Silvia, demans hastaları için düşük maliyetli evler tasarlamak üzere IKEA şirketi ile iş birliği yapma kararı aldı.

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre annesi 1997’deki ölümünden önce demans hastası olan Kraliçe Silvia, demans hastalarının ihtiyaçlarını dikkate alan ucuz ve pratik bir ev bulmalarına yardımcı olmak için IKEA ile iş birliğine gidecek.

IKEA bu yeni projeye ‘SilviaBo Evleri’ adını verdi.

Söz konusu evlerdeki banyolarda ayna bulunmayacak. Yapılan araştırmalar, çok sayıda demans hastasının aynaya baktığı zaman zihinsel sorunlarının arttığını ortaya çıkardı.

Ayrıca demans hastalarını korkutabileceği düşüncesiyle evlerin banyolarda koyu renkli zeminler de kullanılmayacak.

Demans hastalarının kullanım kolaylığı için mutfakta teknolojik cihazların yerine eski geleneksel mutfak aletleri kullanılacak.

Şirket, yeni evlerin hastaların ruhsal ve zihinsel sağlıklarına iyi gelecek şekilde, açık havada zaman geçirmelerini sağlamak için ‘tedavi edici’ bahçeleri olacağı bilgisini verdi.

IKEA, söz konusu evleri İskandinav ülkelerinde yaygı hale getirmeye çalıştıklarını ve bu fikrin önümüzdeki birkaç yıl içinde İngiltere’ye de taşınabileceğini vurguladı. (Şarkul Avsat)

CEVAP VER