2 Kasım’da başlayan “Blue Flag Exercise”tatbikatı, katılımcı ülke hava kuvvetlerinin sayısı bakımından katılım rekoru kırdı.

Uvda Hava Üssünde İki hafta sürecek olan tatbikata 70 uçak katılacak. İsrail Hava Kuvvetlerinin  Lockheed Martin F-16C donanımlı “Kırmızı Filo”su ile düşman rolünü üsleneceği tatbikatta diğer uçaklarla işbirliği içerisinde eğitimler yapılacak.

2015 yılında düzenlenen son Mavi Bayrak Tatbikatına 4 yabancı ülke katılmıştı.

Bu yıl Fransa, Almanya, Yunanistan, Hindistan, İtalya, Polonya ve ABD şimdiye kadar katılımları teyit edilen ülkeler arasında yer alıyor.

HANGİ UÇAKLAR KATILIYOR

Etkinlikte yer alan İsrail varlıkları arasında F-16 ve Boeing F-15’ler, taktik nakliye uçakları, elektronik harp uçakları, helikopterler ve insansız hava araçları yer alıyor.

Yunanistan, Polonya ve ABD hava kuvvetleri F-16’larla; Fransa Dassault Mirage 2000D ve Rafale’lerle; Almanya Eurofighter Typhoon’larla ve İtalya Panavia Tornado uçaklarıyla katılıyor. Hindistan, Lockheed C-130J nakliye uçaklarıyla tatbikata destek veriyor.YERDEN-HAVAYA FÜZE TEHDİTLERİ ÖN PLANDA OLACAK

Tatbikat öncesi konuşan Uvda Hava Üssü Komutanı; İsrail Hava Kuvvetlerinin muharebe deneyimine dayanan uzun bir senaryo listesi hazırladıklarını söyledi. Tatbikat; ileri düzey yerden-havaya füzelerden kaynaklanan olası tehditlere karşı önlem alınmasını da kapsıyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

CEVAP VER