Hataysporlu Christian Atsu meşhur Rönesans Rezidansı’nda hayatını kaybetti, 900 kişi ile birlikte! Konu ile ilgili iki sorum olacak. İlki şu: Genç futbolcunun tabutunu saracak bir Gana veya Türk Bayrağı bulamadınız mı da poşetle uçağa bindirdiniz?
İkinci soru da aynı kişiye yani Lütfü Savaş’a… Rönesans Apartmanı’nın yapıldığı alan daha önce zeytinlik, yani tarım arazisi miydi? Buranın konut arazisine çevrilmesinde dahliniz var mı ve binayı diken müteahhidi neden savundunuz?
*
Acımız büyük!
Depremin yıktığı 10 ilde depremi yaşayanlar da bölge dışında olup olan biteni medya ve sosyal medya aracılığıyla takip edenler de -yani hepimiz- travmatik bir süreçten geçiyoruz.
Su içerken, yemek yerken, uyurken sanki suç işliyormuşuz gibi geliyor.
Bu psikolojiyi yenmenin çözümü uzmanlara göre vermekmiş, ülke olarak veriyoruz, dağarcığımızda ne varsa!
Kurtarma aşaması bitti, gerçi AFAD Başkanı ‘Bitti’ derken bile insanlar kurtarılıyordu ya, neyse!
Şimdi onarma ve yapma zamanı. Çürükleri yıkılıp yerine temeli sağlam olanlar yapılıp denetim mekanizmaları yeniden kurulacak. Mimar binada insan oturacağını, yüklenici insanların yaşayacağını aklında tutacak, denetleyici aynı saikle hareket edecek. Müteahhidin veya merkezi yöneticinin değil, yer bilimci ile yerel yöneticinin mahareti ile yapılacak yeni binalar.
Yapıcı kişisel, sınıfsal, maddi çıkarı değil, kamu yararını önde tutacak. Yaptığı şamatayla değil, ürettiğiyle değer görecek.
Mümkün mü, mümkün olacak, mecbur!
*
Yeni Düzen Gazetesi, ‘Bina, ölüm tuzağı gibiydi’ başlığıyla vermiş haberi. O otelin yıkıntısında rehber kafilesi ile birlikte Lavin Kalaycı, Hayal Gençalioğlu, Nazife Dağlı ve kardeşi Abide Dağlı, Serin İpekçioğlu, Selin Karakaya, Perihan Çetiner, Elvin Çavdır, Ecem Yeniçeri, Havin Kılıç, Sahil Özberkman, Nehir Çevik, Asya Tülek, Aykan Ekiz, Mehmet Arif Altak, İzcan Nurluöz, Mustafa Sabancı, Doruk Akın, Hasan Bilgen, Alp Akın, Atakan Celal Konuklu, Mert Niyazi Topukçuoğlu, Kağan Selim İş, Aras Aktuğralı, Özgür İçme, Fahri Arkar isimli voleybolcu çocuklarımız can verdi! Veliler, antrenörler de vardı!
O otel ki, adını veremiyorum, yasak varmış, 60 kişiye mezar oldu, yüklenicisi tutuklandı.
Otel enkazından çıkarılan 60’ın üzerinde insan gibi, rehberler gibi, güzelim çocukların da canını alan, inşaat sırasında daha az maliyet hırsıyla yapılan haysiyetsizlik oldu.
*
Çocuklarımıza gelince söz!
Önceliğiniz bu muydu, buysa önceliğiniz batsın!
Depremde ailesini kaybetmiş çocuğu evlat edinenin o çocukla evlenmesine cevaz verdiniz acele acele! Depremde sahaya çıkıp iki taş kaldıracağınıza!
Lanet olsun size?

CEVAP VER