İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) ilk Boeing P-8A Poseidon uçağının İskoçya’daki Kinloss Üssü’ne ulaşmasıyla, deniz karakol uçağı kapasitesini eski haline getirmeye bir adım daha yaklaştı. ZP801 nolu yeni uçak ilk transatlantik geçişini yapmadan önce ABD Donanması’nın Florida, Jakcsonville Deniz Hava Üssü’nde personel eğitim faaliyetlerini destekliyordu.

RAF için 3.9 milyar dolarlık proje kapsamında edinilecek dokuz uçaktan ilki olan P-8A, kapsamlı bir adaptasyon sürecinde dar gövdeli 737NG’den uyarlandı.

Ekim 2020’den itibaren İskoçya’nın Lossiemouth kentinde daimi olarak konuşlandırılacak olan uçak, erken faaliyetler gerçekleştirmek üzere Kinloss’ta bulunuyor. RAF Lossiemouth Üssü’ndeki pist ve taksi yolu yenileme çalışmaları ise tamamlanmış durumda.

NIMROD MR2’LER 2010 YILINDA EMEKLİ EDİLDİ

İngiltere Savunma Bakanlığı, teslimatların 2021 yılında tamamlanacağını ve ilk operasyonel kapasitesinin 2024’e planlandığını duyurdu. Poseidon MRA1’ler RAF 120. ve 201. filolar tarafından uçurulacak.

Yeni uçak tipi Rus denizaltıları da dâhil olmak üzere tehditler karşısında “oyun değiştiren” bir yetenek sağlayacak.

British Aerospace Nimrod MR2 deniz karakol uçaklarının sonuncusunu 2010 yılında emekliye ayıran RAF, bu tipin halefi olması düşünülen Nimrod MRA4 projesini iptal etmişti. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER