İngiliz uçak imalatçısı Britten-Norman, 2004 yılından beri İngiliz ordusunda hizmet veren dokuz uçaklık bir BN2T-4S Islander turboprop uçak filosunu satın aldı. Uçaklar yenilenerek üretici Britten-Norman tarafından ihracat pazarına sunulacak.

Başlangıçta İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından kısa vadeli acil bir operasyonel gereklilik kapsamında satın alınan BN2T-4S uçakları, İngiltere’de ve denizaşırı ülkelerde Defender 4000 (D4K) adı altında hizmet verdi. Gözetim rolünde faaliyet gösteren bu uçaklar, kritik bir görev komuta ve kontrol işlevi sağladı. Turboprop Islander’in daha yüksek kapasiteli, daha uzun ömürlü versiyonu olan uçaklar, ileriye dönük ihracat satışı için sivil uçak siciline geri dönmelerini sağlayacak büyük bir yenileme çalışmasından geçecek.

BN2T-4S Islander’in uzatılmış gövdesi, fazladan bir metre uçak kabin uzunluğu sağlayarak daha ergonomik kademeli oturmaya olanak tanıyor. Daha geniş kanadı bin 250 litre yakıtı barındırarak uçağa 8 saate kadar dayanıklılık ve bin 850 km menzil sağlıyor. 400 şaft beygir gücündeki yükseltilmiş iki Rolls Royce Model 250 B17F ikiz motorla donatılan uçak maksimum 3 bin 870 kg kalkış ağırlığına sahip.

BN2T-4S Islander, kargo ve yolcu taşıma performansına ek olarak tıbbi tahliye, arama ve kurtarma, havadan gözetleme, polis/istihbarat operasyonları dâhil olmak üzere çeşitli diğer operasyonlar için rol donatma yeteneğine sahip.

Britten-Norman’ın CEO’su William Hynett, “Bu uçakları alma fırsatına sahip olduğumuz için mutluyuz ve onlara yeni bir başlangıç sunmayı dört gözle bekliyoruz. BN2T-4S Islander, müşterilerimize farklı bir teklif getiriyor. Uçak, daha fazla yolcu konforu için daha büyük bir kabin sunarken, Islander’in ünlü STOL özelliklerinin çoğunu koruyor. Hem havayolu hem de polis konfigürasyonlarında uçağa erken ilgi duyuldu. İleriye dönük satış için uçağın sivil sicile dönüştürülmesine şimdiden başladık.” dedi. (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

CEVAP VER