İnşa ettiği ilk Nükleer Enerjili Uçak Gemisi “USS Enterprise”ın inaktivasyon işlemini tamamlayan Amerikan gemi imalatçısı ‘Huntington Ingalls Industries’ efsanevi gemiyi servis dışı bıraktı.

2013 yılında başlayan karmaşık bir sürecin parçası olarak 1.000’den fazla gemi üreticisi USS Enterprise Uçak Gemisinin (CVN65) sekiz nükleer reaktörünü boşa çıkarmayı başardı.

Aralık 2017’de temel inaktivasyon çalışması tamamlanan ve tahrik sistemleri kullanım dışı bırakılan atıl durumdaki gemi ABD Donanması tarafından bir imha planı belirlenene kadar şirketin Hampton Roads tesislerinde depolanacak.

SIRADA NIMITZ SINIFI VAR

130 yıllık geçmişinde nükleer güçle çalışan ilk uçak gemisini hizmet dışına çıkartan şirket buradan edindiği derslerle 2025 yılından itibaren (CVN68’den başlayarak) emekliye ayrılacak Nimitz sınıfı uçak gemilerini de inaktif (atıl) duruma getirmeyi planlıyor.

Eylül 1960’da isim verilerek vaftiz edilen gemi donanmada 51 yıl aralıksız görev yaptı. Sınıfının tek örneği olan ve ABD Donanmasının pek çok deniz güvenlik operasyonuna katılan uçak gemisi Küba füze krizinde de önemli rol üstlenmişti. (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

CEVAP VER