ABD Hava Kuvvetlerinin en yeni helikopteri İtalyan imalatçı Leonardo tarafından tasarlanan “MH-139A”ların ilki törenle teslim edildi. Yeni helikopter, ülkenin kuzey kesiminde yaşayan vahşi hayvanlardan esinlenilerek “Gri Kurt” (Grey Wolf) olarak adlandırdı.

ABD Hava Kuvvetleri Küresel Saldırı Komutanlığı (Air Force Global Strike Command/AFGSC) tarafından 19 Aralık’ta Florida, Duke Field Havaalanında düzenlenen bir törenle “Gri Kurt” adı verilen MH-139A helikopteri, komutanlığın 10 yıllık tarihindeki ilk büyük kazanım oldu.

Kıtalararası Balistik Füze (Intercontinental Ballistic Missiles/ICBM) üslerinin yeraldığı Wyoming, Montana, Kuzey Dakota, Colorado ve Nebraska’yı kapsayan bir alanın güvenliğini sağlayacak olan MH-139A helikopterinin adı bu bölgede yaşayan vahşi türlerden türetilerek “Gri Kurt” olarak belirlendi.  

TOPLAM 84 HELİKOPTERİ KAPSIYOR

Gri Kurt, 1970 yılında operasyonel olarak hava kuvvetlerine giren UH-1N helikopterlerinin yerini alacak.

Yeni helikopter, komutanlığın ICBM görevlerini desteklemek üzere hız, menzil, dayanıklılık, yük ve beka kabiliyeti alanlarında UH-1N Huey’in yetenek boşluklarını kapatacak.

ABD Hava Kuvvetleri, Boeing-Leonardo ekibiyle imzalanan 2.38 milyar dolarlık sözleşme kapsamında 84 adet MH-139A helikopteri satın alacak. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER