ABD Deniz Hava Sistemleri Komutanlığı (NAVAIR) Taktik Hava İkmal Program Ofisi, iki C-40A uçağından ilkini 19 Mayıs’ta Fort Worth, Teksas’ta bulunan Deniz Piyadeleri Nakliye Filosuna teslim etti.

Program yöneticisi Albay Steve Puckett, “Bu uçağın teslimatı, Deniz Piyadelerinin organik uzun menzilli lojistik hava ikmal kabiliyeti için kritik bir gereksinimini karşılıyor. Bu uçaklar, çevik görevler için özel olarak donatıldı ve Deniz Piyadeleri, kargo veya her ikisinin bir kombinasyonunu taşımak için yerinde yeniden yapılandırılabilir.” dedi.

İkincil piyasadan satın alınan her iki C-40A uçağı da ABD Deniz Piyadeleri için benzersiz bir şekilde yapılandırıldı. C-40A uçağının Deniz Piyadeleri versiyonu, paletli bir oturma tasarımına ve uçağın yolcu ve kargoyu bir arada taşımasına olanak tanıyan Federal Havacılık İdaresi (FAA) onaylı “Combi” Yumuşak Bariyer özelliğine sahip. Uçakta ayrıca yeni motorlar, kanatçıklar, elektronik uçuş çantaları için ek güç sistemleri ve en güncel LED aydınlatma bulunuyor.

BOEING 737-700C’DEN DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Sabit Kanat/Operasyonel Destek Uçağı program müdür yardımcısı Jim Thompson, “Bu, C-40 ekibimiz için büyük bir başarı. Çoğu uçak satın alma çabasında olduğu gibi zorluklar vardı, ancak küçük ekibimizin başarısından gurur duyuyorum. Sıkı çalışmaları, bağlılıkları ve sabırları, kritik bir varlığın Deniz Piyadelerine teslim edilmesine katkıda bulundu ve buna izin verdi.” ifadelerini kullandı.

Boeing 737-700C ticari uçağının bir türevi olan C-40A “Clipper”, 2001’den beri ABD Donanması tarafından kullanılıyor.

Deniz Piyadelerinin C-40A uçağı, 44 yıllık hizmetin ardından 2018’de emekliye ayrılan C-9B uçağının yerini aldı. Deniz Piyadeleri (Marine Corps)’un ikinci C-40A uçağının 2023 sonbaharının başlarında teslim edilmesi planlanıyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER