Türk turizmine yeni bir soluk getirecek olan Alanya Teleferik için geri sayım başladı. Projede, teleferiğin direk ve ekipmanları Rus yapımı helikopterle monte edildi. Ramazan Bayramı’nın birinci günü açılışı gerçekleştirilecek Alanya Teleferik’in, yabancı turistlerin yanı sıra kent ve bölge halkı tarafından da büyük ilgi görmesi bekleniyor

Alanya’nın ünlü Kleopatra sahilindeki Damlataş Sosyal Tesisleri ile Alanya Kalesi Ehmedek Kapısı arasında konumlanan Alanya Teleferik’in son direkleri törenle dikildi. 17 kabin ile hizmet verecek olan Alanya Teleferik, 900 metre hat uzunluğuna sahip.

Alanya Kalesi’nin doğal dokusu korunarak kültürel mirasın zarar görmesi önlenecek

Damlataş- Ehmedek arasına kurulacak olan teleferik hattı tamamlandıktan sonra hem yaz aylarında yoğunlaşan kale trafiği rahatlayacak hem de tarihi dokuya zarar veren büyük tur otobüslerinin Kaleye çıkışına izin verilmeyecek. Böylece Alanya Kalesi’nin doğal dokusu korunarak kültürel mirasın zarar görmesi önlenecek.

Helikopterle doğayı tahrip etmeden dikildi

Alanya Teleferik Projesi’nde doğal yaşam korundu, tek bir ağaç bile kesilmedi. Teleferiğin gondollarını taşıyan 2 dev direk ile istasyonun tüm malzemeleri, Alanya Kalesi’nde doğayı tahrip etmemek için helikopter destekli bir operasyonla dikildi. Rus yapımı MİL Mİ-8 çift motorlu helikopter, 3 tona kadar yük taşıma kapasitesine sahip. Bu helikopter, 9 km kesintisiz hat uzunluğu ile ‘dünyanın en uzun teleferik hattı’ olan Bursa Teleferik projesinde de kullanılmıştı. Alanya Teleferik’in montajı, dünyada bu helikopteri kullanabilen ve bu tarz montajı yapabilen 10 pilottan biri olan Slovak pilot Ostrolucky Jozef tarafından yapıldı. İsviçre, Almanya, İtalya, Bulgaristan, Polonya ve Avusturya’dan gelen uzmanlarla birlikte yaklaşık 40 kişilik ekip, teleferiğin direk ve ekipmanlarının monte edilmesinde çalıştı.

CEVAP VER