Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı, 24 -28 Ağustos 2017 tarihleri arasında Kazakistan’ın Aktau şehrinde, “1. Hazar Kıyısı Ülkeleri Uluslararası Tiyatro Festivali” düzenleyecek.  
TÜRKSOY ve Kazakistan’ın Mangistau Valiliği işbirliği çerçevesinde düzenlenecek festivale “Yuğ” Tiyatrosu (Azerbaycan), Nogay Devlet Dram Tiyatrosu (Dağıstan Cumhuriyeti, RF), M.Auezov Kazak Devlet Akademik Tiyatrosu (Almatı, Kazakistan), Astrahan Devlet Dram Tiyatrosu (RF), “Ayna” Tiyatro Grubu (İran) ve N. Janturin Mangıstau Vilayeti Müzik-Dram Tiyatrosu (Aktau, Kazakistan) katılacak. Hazara kıyısı olan ülkeleri temsil eden tiyatroların sahnelediği milli ve klasik tiyatro oyunları, İsrafil İsrafilov (Azerbaycan), Laşa Çhartişvili (Gürcistan), Talgat Temenov, Azamat Satıbaldı, Esmuhan Obaev ve Esengali Rauşanov (Kazakistan) ve  Erdal Küçükkömürcü’den (Türkiye) oluşan festival jürisi tarafından değerlendirilecek.
Hazar kıyısı ülkelerin tiyatroları arasında kültürel ilişkilerin güçlendirilmesi, tiyatro sanatının gelişmesi, yaratıcı girişimlerin desteklenmesi ve ortak projelere zemin hazırlayacak altyapının oluşturulması amacıyla düzenlenecek festival, Kazakistan’ın ünlü aktörü, senaryo yazarı ve yönetmeni Asanali Aşimov’un 80. doğum yılına ithaf edilecek.
Türk Dünyası Tiyatro Yöneticileri Aktau’da
“1. Hazar Kıyısı Ülkeleri Uluslararası Tiyatro Festivali” çerçevesinde ayrıca, TÜRKSOY Üyesi Ülkeler Tiyatro Yöneticileri Genel Kurulu’nun 6. Toplantısı düzenlenecektir. Toplantıya Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Hakas Cumhuriyeti (RF), Gagavuz Yeri (Moldova) ve KKTC Devlet tiyatroları yöneticileri katılacaklar. 26 Ağustos’ta gerçekleştirilecek 6. Toplantıda Genel Kurulun Azerbaycan’ın Şeki şehrinde gerçekleştirilen 5.toplantısından sonra yapılan faaliyetler, TÜRKSOY üye ülkeleri arasında tiyatro alanında işbirliği, karşılaşılan sorunlar ve sorunların giderilmesine yönelik çözüm yolları, kardeş tiyatrolar arasında repertuvar değişimi ve diğer konular görüşülecek.
Toplantının sonunda TÜRKSOY Üyesi Ülkeler Tiyatroları gelecek faaliyetlerini kapsayan sonuç bildirisi kabul edilecek.

CEVAP VER