ABD Enerji Bakanlığı-Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi radyasyon tespiti yapabilen Textron King Air 350ER tipi üç yeni uçağı teslim aldı. Uçaklar nükleer patlama veya kaza gibi olaylardan kaynaklanan hava ve yer radyasyonunu ölçmek için kullanılacak.

Washington, DC. Andrews Ortak Üssü’nde düzenlenen törenle teslim edilen uçaklar önemli toplumsal etkinlikler öncesinde normal radyasyon seviyelerine ilişkin temel araştırmalar yapmak için de kullanılacak.

Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi; ABD Başkanlarının göreve başlama törenleri, Super Bowl Finali, Boston Maratonu gibi önemli etkinlikleri destekliyor. Bu tür ölçümler her ne kadar halk tarafından iyi bilinmese de toplumsal güvenliğin sağlanmasında perde arkasında çalışan kritik yapının bir parçasını teşkil ediyor.

Nükleer Güvenlik İdaresi Yöneticileri Lisa E. Gordon-Hagerty (solda) ve Jessica McNutt, yeni uçaklardan birinde ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Ron Estes ile radyasyon ölçümünü konuştu.

KING AIR VE BELL 412 BİRLİKTE ÇALIŞIYOR

Kıta Amerika’sında kullanılacak olan yeni uçakların üç eski Beechcraft King Air B-200’ün yerini alması gelişmiş güvenilirlik, yolcu kapasitesi, hız ve menzil anlamına geliyor.

Uçaktan radyasyon tespiti yapabilen ekipler Las Vegas, Nevada’daki Nellis Hava Kuvvetleri Üssü’nde ve Washington, DC. Andrews Ortak Üssü’nde görev yapıyor.

Nükleer Güvenlik İdaresi’nin filosunda iki adet de Bell 412 çift motorlu helikopter bulunuyor.

Genellikle; yerden 50 ila 300 feet yükseklikte araştırma yapan helikopterle araziye daha yakından bakmadan önce, yerden 500 ila 1.000 feet irtifada araştırma yapan King Air uçakları kullanılıyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER