Yeni Zelanda Kraliyet Hava Kuvvetleri 40’ncı filosundaki 4 uçak teknisyeni Antarktika’da “Skibird” lakaplı LC-130 uçaklarına bakım hizmeti veriyor.

ABD, New York Ulusal Muhafızlarının 109’ncu Hava Nakliye Kanadına ait bu “Skibird”ler, Amerikan Ordusunun geri çekilebilir kayaklarla donatılmış olan ve hem geleneksel pistlere hem de karlı ve buzlu zeminlere inebilen tek uçağı olma özelliğine sahip.

Yeni Zelanda Kraliyet Hava Kuvvetleri uçak teknisyeni sınıfından 4 askerin de aralarında bulunduğu 24 teknisyen Antarktika, Williams Field’da 12 saatlik vardiyalar halinde 4 adet “LC-130” uçağının bakımını yapıyor.

GÜNEY YARIMKÜREDE YAZ SEZONU ŞUBAT AYINA KADAR SÜRÜYOR

Rüzgarlı ve soğuk günlerde, sıfırın altında -20 derecede uçakların uçuşa hazır hale getirilebilmesi için önceden ısıtılması ve ekstra çaba sarfedilmesi gerekiyor.

Antarktika’da bilimsel araştırmalar yürüten ABD’li bilim adamlarını desteklemek için LC-130 uçaklarından faydalanan Amerikan Ordusu, Güney Yarımküre’de Şubat ayına kadar süren yaz sezonu boyunca 200-250 arasında görev uçuşu gerçekleştiriyor.  Ekip, 2016-2017 sezonunda 2.550 araştırmacı ve destek personeli, 1.360 ton kargo ve 1.1 milyon litre yakıtı bu kıtadaki araştırma istasyonuna ulaştırmış bulunuyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER