Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen G20 Liderler Zirvesinde Liderler Deklarasyonu yayınlandı.

Deklarasyonda şu ifadelere yer verildi:

Biz Tek Dünyayız, Tek Aileyiz ve Tek Geleceği paylaşıyoruz.

G20 Liderleri olarak 9-10 Eylül 2023 tarihlerinde Yeni Delhi’de ‘Vasudhaiva Kutumbakam’ temasıyla bir araya geldik. Şimdi vereceğimiz kararların halkımızın ve gezegenimizin geleceğini belirleyeceği tarihin belirleyici bir anında buluşuyoruz. Küresel zorlukların üstesinden gelmek için somut eylemlere kendimizi çevreleyen ekosistemle uyum içinde yaşama felsefesiyle bağlıyız.

G20 işbirliği dünyanın gidişatını belirlemek açısından çok önemli. Küresel ekonomik büyüme ve istikrara yönelik olumsuz rüzgarlar devam ediyor. Yıllardır art arda gelen zorluklar ve krizler, 2030 Gündemi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerindeki (SDG’ler) kazanımları tersine çevirdi. İklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı, kirlilik, kuraklık, arazi bozulması ve çölleşmenin yaşamları ve geçim kaynaklarını tehdit etmesiyle birlikte küresel sera gazı (GHG) emisyonları artmaya devam ediyor. Gıda ve enerji fiyatları da dahil olmak üzere artan emtia fiyatları, yaşam maliyeti baskılarına katkıda bulunuyor. Yoksulluk ve eşitsizlik, iklim değişikliği, salgın hastalıklar ve çatışmalar gibi küresel zorluklar kadınları, çocukları ve en savunmasız olanları orantısız bir şekilde etkiliyor.

Birlikte daha iyi bir gelecek inşa etme fırsatımız var. Sadece enerji geçişleri işleri ve geçim kaynaklarını iyileştirebilir ve ekonomik dayanıklılığı güçlendirebilir. Hiçbir ülkenin yoksullukla mücadele etmekle gezegenimiz için mücadele etmek arasında seçim yapmak zorunda kalmaması gerektiğini onaylıyoruz. Kimseyi geride bırakmadan, küresel ölçekte sürdürülebilir, kapsayıcı ve adil geçişleri uygulayan kalkınma modellerinin takipçisi olacağız.

Bildirgenin tamamını okumak için tıklayın…

CEVAP VER