Fransa Sivil Güvenlik Teşkilatı, De Havilland Canada imalatı Dash-8 Q400 uçaklarını dönüştürerek hem yolcu taşıma hem de havadan su ya da köpük atma kabiliyetine sahip yangın söndürme uçağı haline getiren Conair’den dördüncü çok rollü (multi-role) Q400MR uçağını teslim aldı.

Satın alınan 6 adet Q400MR’den dördüncüsü olan ve British Columbia, Abbotsford’dan kalkan uçak Fransa, Nimes-Garons’taki son varış noktasına ulaşmadan önce Thunder Bay, Goose Bay ve İzlanda duraklarına uğradı.

10 bin litreye kadar su veya geciktirici taşıyabilen Dash-8 Q400MR yolcu ya da yük taşımak için birkaç saat içinde dönüştürülebiliyor. Tıbbi tahliye (Medevac) konfigürasyonunda ise uçak gerekli hemşire istasyonları ve yaşam destek ekipmanları ile birlikte altı sedye barındırabiliyor.

DOKUZ S-2 TRACKER EMEKLİ EDİLECEK

630 km/saat hıza ve 2 bin km menzile sahip olan uçak hem normal hem de kızılötesi spektrumda görüntü sağlayan “Gelişmiş Uçuş Görüş Sistemi” (EFVS) ile donatıldı.

Daha fazla su ya da geciktirici taşıyabilen, işletme maliyetlerini düşürebilecek, çok amaçlı uçaklar edinmeyi amaçlayan Sivil Güvenlik Teşkilatı, 25 bin saat yapısal ömür sınırına yaklaşan dokuz Grumman S-2 Tracker yangın söndürme uçağını 2022 yılına kadar emekli etmeyi planlıyor.

Fransa’nın yangın söndürme filosunda dokuz S-2 ve dört Q-400MR’ye ek olarak 12 adet CL-415 ve 40 adet helikopter bulunuyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER