ABD Afrika Komutanlığı (USAFRICOM) tarafından Fas’ta düzenlenen ‘Afrika Aslanı’ (African Lion 2018) yıllık planlı tatbikatı sona erdi.

16-27 Nisan tarihleri arasında Afrika, Avrupa ve Kuzey Amerika’yı temsil eden 15 müttefik ülkenin katılımıyla gerçekleşen çok yönlü tatbikat Fas’ın başkenti Rabat’a bir saat uzaklıktaki Kenitra Hava Üssünde gerçekleştirildi.

Tatbikata,  kara, deniz ve hava unsurlarından oluşan 900 asker gönderen ABD’nin yanısıra Fas, Burkina Faso, Kanada, Çad, Mısır, Fransa, Büyük Britanya, Yunanistan, İtalya, Mali, Moritanya, Senegal, İspanya ve Tunus’un  silahlı kuvvetleri katıldı.

Afrika’da faaliyet gösteren trans-ulusal tehditleri caydırma ve yenme senaryolarını içeren tatbikat kıtanın herhangi bir yerinde çıkabilecek krizlere yanıt vermeyi amaçlıyor.

FAS SEMALARINDA FORMASYON UÇUŞU

ABD Hava Kuvvetlerine ait B-52 Stratofortress bombardıman uçağı ve F-15C savaş uçakları tatbikatın 20 Nisan’daki safhasında Fas Kraliyet Hava Kuvvetlerinin F-16’larıyla birlikte formasyon uçuşu gerçekleştirdi. (Haberola-Necdet Gürsoy)

Fas semalarındaki hava indirme görevini tamamlayan ABD’li C-130J Super Hercules pilotları Rabat yakınlarındaki çatlamış toprak zemine inerek uçağın ‘Kirli İniş’ (dirty landing) olarak adlandırılan onaylanmamış zemindeki ilk inişini gerçekleştirdiler.
Formasyon uçuşuna ABD Hava Kuvvetlerine ait B-52 Stratofortress bombardıman uçağı ve F-15C savaş uçakları ile Fas Kraliyet Hava Kuvvetlerinin F-16’ları katıldı.

CEVAP VER