Fransız Dassault Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Eric Trappier, Dassault’un yeni ekstra geniş gövdeli Falcon 6X’ine güç veren PW800 yüksek verimli motor ailesinin en son üyesinin Kanada’nın ulaşım politikaları ve programlarından sorumlu kurumu Transport Canada tarafından sertifiye edildiğini açıkladı. Trappier, onay nedeniyle Pratt & Whitney Canada’yı tebrik etti.

Trappier, “Pratt & Whitney Canada’nın PW812D motoru, yakıt verimliliği, bakım kolaylığı ve performans açısından ileriye doğru atılmış büyük bir adımdır ve 6X’i gerçekten olağanüstü bir uçak haline getirmeye yardımcı olacaktır.” dedi.

Motor, şu anda uçuş testinde olan üç Falcon 6X uçağına güç sağlıyor. Uçak test kampanyasıyla, bugüne kadar 500’ün üzerinde uçuş test saati ve 150 uçuş gerçekleştirildi. Test pilotları, 2022’nin sonlarında planlanan tip sertifikasyonu yolunda istikrarlı bir ilerleme kaydetmeye devam ettiği için uçağın sorunsuz kullanımını övdü.

SAHADA SAF YAKIT İKMALİ YAPAN İLK UÇAKLARDAN

Tam donanımlı bir kabine sahip ilk üretim uçağı, yakında geliştirme programına katılacak. Bu uçak, uzak konumlarda ve diğer zorlu ortamlarda operasyon da dâhil olmak üzere iş havacılığının gerçek dünyasında uçak ve sistem performansını değerlendirmek için küresel bir tur gerçekleştirecek.

Geçen ay, bir Falcon 6X uçuş test uçağı, TotalEnergies tarafından sağlanan sürdürülebilir bir havacılık yakıt karışımını kullanarak sahada yakıt ikmali yapan ilk uçaklardan biri olduğu Paris-Le Bourget Havalimanı’na indi. Dassault Havacılık, şirketin CO2 ayak izini en aza indirmeye yönelik devam eden çabalarının bir parçası olarak test programında SAF kullanmaya devam edecek.

6.123 kg-itme gücüne sahip PW812D, çift motorlu Falcon 6X’e 10 bin 200 km’ye kadar menzil ve 0.90 Mach maksimum hız sağlayacak. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER