ABD’nin Georgia Eyaleti’ndeki Robins Hava Kuvvetleri Üssü’nde F-15 Eagles savaş uçaklarının uçuş hattı ya da hangarlarda manevra yapabilmesi için uzaktan kumandalı TF-5 römorkörler kullanılmaya başlandı. Geleneksel römorkörlerin manevra yapamadığı hangarlarda önemli görev üstlenen TF-5 küçük boyutu ve yetenekleriyle ön plana çıkıyor.

360 derece hareket kabiliyetine sahip TF-5’in operatörü, römorkörü (tug) kontrol etmek için uzaktan kumanda cihazı kullanıyor. Daha güvenli bir çalışma ortamı oluşturan alçak profilli römorkörle uçağın konumlandırılması veya hareket ettirilmesi sırasında uçağın altında kimsenin bulunması gerekmiyor.

60 TONUN ALTINDAKİ UÇAKLARDA KULLANILACAK

TF-5, dört adet 12 voltluk doğru akım, 200 AMP/saat pil ile çalışıyor. Bu nedenle hangarda bir uçağın manevrası sırasında zararlı egzoz dumanları veya yüksek motor sesleri olmuyor. Ayrıca kullanırken maliyet tasarrufu sağlayan TF-5, uçakların bir yerden başka bir yere çekilmesinde işçilik maliyetini uçak başına saatte 240 dolar azaltıyor.

TF-5 römorkörü kısa mesafelerde F-15 Eagles ve 60 tonun altındaki diğer uçakları taşımak için kullanılacak. Uzun mesafelerde ise geleneksel bir römorkör ve çekme çubuğu kullanılmaya devam edilecek.

TF-5, herhangi bir kargo uçağına yüklenebilir ve dünyanın herhangi bir yerinde geleneksel römorkör ve çekme demirinin sevk edilmediği herhangi bir yere taşınabilir. Bu durum ileri konuşlandırma personelinin A-10 (Thunderbolt II), F-16 (Fighting Falcon), F-22 (Raptor), F-35 (Lightning II) gibi uçakları güvenlik ve koruma için barınaklara taşımasına izin verecek ve alanı daha verimli kullanma yeteneği sağlayacak. (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

 

 

 

 

 

 

 

CEVAP VER